Élénk lehet idén a balatoni nyaralópiac (vg.hu)

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. A Balaton északi partján 18 százalékkal, a déli parton 3 százalékkal nőtt a kínálat.

 

A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják – áll az ingatlan.com friss elemzésében, melyet a vg.hu szemlézett.

A Somogy vármegyei – azaz a tó déli partján fekvő településeken – idén május közepén több mint 5500 új és használt lakóingatlant kínáltak eladásra, ami 3 százalékos növekedésnek felel meg. Az átlagos négyzetméterárak 1,02 millió forintnál jártak, ami 2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. A Balaton déli partján tapasztalható árcsökkenés leginkább az eladó használt lakásoknak és házaknak köszönhető, mert az új építésű ingatlanok ára töretlenül emelkedik, és átlagosan már a másfél millió forintot súrolják négyzetméterenként. A használt nyaralók 980 ezer forintos átlagos négyzetméterára viszont olcsóbb, mint tavaly ilyenkor.

Részben az alacsonyabb árak miatt idén 15 százalékkal több érdeklődés érkezett a déli parton fekvő települések eladó ingatlanaira, mint 2023 időszakában. Ezek alapján élénk nyárra számítunk a balatoni ingatlanpiacon – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hasonló a helyzet a Balaton északi parti településein, ahol a kereslet tavalyhoz képest 6 százalékkal erősödött. A kereslet lassabb élénkülése valószínűleg a magasabb áraknak is köszönhető.

A szóban forgó településeken 18 százalékkal nőtt a kínálat, vagyis jelentősen nőtt az eladási kedv. Az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára kereken egymillió forintot tett ki idén május közepén, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg.

Az új építésű ingatlanok négyzetméterára viszont 1,36 millió forintot ért el az északi parton, ami 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A déli parton Balatonlellén, Balatonföldváron, Balatonőszödön, Balatonszárszón és Szántódon is alacsonyabb árakkal találkozhatnak a vevők a használt lakóingatlanok piacán. A többi településen inkább stagnáltak vagy emelkedtek az árak.