Elbontották a vonyarci zagytérre épült illegális építményeket

Az illetékes vízügyi igazgatóság augusztus végén kérte a Zala Vármegyei Kormányhivatalt, hogy folytasson le építésrendészeti eljárást, mert a vonyarcvashegyi zagytéren a 30 m-es parti sávon belül ismeretlenek engedély nélkül építkeztek. A hatóság október 10-ei helyszíni ellenőrzése megállapította, hogy a hét építményből hatot már elbontottak, a hetedik esetében pedig a tulajdonos jelezte: szándékában áll a bontást végrehajtani – közölte a HírBalaton megkeresésére a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

 

Mint arról szeptember elején hírt adtunk, Vonyarcvashegyen legalább 6-7 illegális házikót, illetve bódét rejtett akkor még a Balaton-parti zagyerdő, amit nem bontottak el az illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltsége által szabott határidőre, így a vízügy az építésügyi hatósághoz fordult.

Kerekes Péter, a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke akkor arról számolt be a HírBalatonnak, hogy Gyenesdiás partjainak megtisztítása után Vonyarcvashegy partjai következnek, ahonnan rendkívül sok illegális horgászkarót gyűjtöttek be.

Az egyik elbontott vonyarci horgászház a keleti zagytér járművel szabályosan meg sem közelíthető részén, a Szent Mihály-domb és a Lidó strand között félúton (Fotó: Győrffy Árpád/balatontipp.hu – 2021)

Az előző horgászház szomszédja volt a vonyarcvashegyi keleti-zagytéren (Fotó: Győrffy Árpád/balatontipp.hu – 2021)