Eladó a golfpálya Balatonudvariban (vg.hu)

Engedett az árból a Royal Balaton Golf & Yacht Ingatlanberuházó és Turisztikai Zrt. felszámolója: az első nekifutásra 1,1 milliárd forintért meghirdetett golfos cég vagyonát most 900 millióra tartja.

Harmadszor fut neki a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a Balaton első golfpályájaként emlegetett Royal Balaton Golf & Yacht Zrt. árverésének. A Balatonudvari és Örvényes között kiépített 18 lyukas, nemzetközi versenyekre is alkalmas golfpályát és tartozékait tavaly előbb 1,1 milliárd, azután egymilliárd forintért próbálta eladni az állami felszámoló. Érdeklődő akadt ugyan, árajánlat azonban nem érkezett egyik pályázatra sem. A felszámoló most újabb százmillióval lejjebb vitte az árat. Érdeklődő most is van, egyelőre a golfklub bérleti szerződését, annak időtartamát, a bérlő fizetési fegyelmét firtatja az elektronikus árverési felületen.

A golfpálya a Tihanyi-félsziget után, Balatonudvari és Örvényes között, a 71-es főúttól északra terül el. A több mint ötvenhektáros területen kívül eladók a kiszolgálólétesítmények (így a klubház), a működéshez szükséges berendezések, valamint beépítetlen földterületek. A beruházó cég 75 százalékos részvényese a Bayer József médiavállalkozó érdekeltségébe tartozó Vinton Vagyonkezelő Kft. A 2000-es évek közepén fejlesztett golfkomplexum az akkori tudósítások szerint mintegy 1,3 milliárd forintos beruházással készült el, és közel 300 millió forint állami támogatáshoz jutott a Széchenyi-terv keretében, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. pedig egymilliárd forintnyi euróalapú hitellel finanszírozta. A 2015. februárban lezárt mérlegben 2,2 milliárd forint a befektetett eszközök értéke.

A gazdasági válság kellős közepén megnyitott golfklubnak a bevételeket „nem sikerült a tervezett mértékben” növelni – áll a mérlegbeszámolóban –, a hitel törlesztéséhez szükséges pénzt nem tudta kitermelni, ezért a Vinton biztosított forrást tulajdonosi kölcsön formájában. Ennek azonban vége szakadt azzal, hogy a balatonudvari önkormányzat 2013-ban külterületi telekadót vetett ki. Az intézkedés évi 15 millió forint pluszkiadást jelentett, ami – a Royal Balaton mérlegbeszámolója szerint – „nagyságrendjénél fogva a fizetőképesség fenntartása érdekében tett tulajdonosi erőfeszítéseket kilátástalanná tette”. A Vinton 2013 végéig 327 millió forint kölcsönt nyújtott, és úgy döntött, hogy nem ad többet. A Royal Balaton végül csődöt jelentett, a golfpálya üzemeltetését pedig átadta a Royal Balaton Golf Club egyesületnek. Miután nem sikerült a hitelezőkkel megállapodni, felszámolási eljárás indult a Royal Balaton ellen 2015 februárjában.

A társaságot később stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány, tekintettel az állami bank által nyújtott hitelre. A most meghirdetett ingatlanokon másfél milliárd forintnak megfelelő euró erejéig keretbiztosítéki jelzálog van bejegyezve, amelynek a jogosultja az MKK Magyar Követeléskezelő Zrt. Vagyis ha a golfpályát sikerülne eladni a 900 millió forintos irányáron, az MFB akkor is bukna a közel egy évtizede nyújtott kölcsönön.

(1:46)