EKF – Megújul a veszprémi Ruttner-ház (MTI)

Diákszálló, kávézó és a leendő börtönmúzeum fogadóközpontja kap majd helyt az egykor vas- és fűszerkereskedésként működő veszprémi Ruttner-házban. Az épületet az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával újítják fel – közölte pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján a Veszprém 2023 Zrt. vezérigazgatója. Markovits Alíz elmondta, hogy a nagymúltú, egykor iparosok által lakott ház 1,3 milliárd forintból újul meg


A földszinten kávézó és jegypénztár, az emeleten harminchat ember befogadására alkalmas, hatszobás diákszálló létesül, melyet jövő év elején birtokba vehetnek a veszprémiek és az idelátogatók.

Madarasi-Papp Rita tervező felidézte: a városnak ez a része a 18. században épült be. Egy 1832-ből származó térképen már be lehet azonosítani a házat, melyet az 1860-as években valamint 1899-ben felújítottak, 1958-ban pedig műemléki védettséget kapott. Mint mondta, az épület első szintjén a restaurátorok három tájképet tártak fel a falakon, melyekhez az egykori alkotók a környék tájaiból meríthettek ihletet.

A Ruttner-házból a szomszédos várbörtön múzeumba az udvaron felépített üveglift segítségével lehet majd feljutni. A tervek szerint a jövő ősszel elkészülő börtönmúzeum a börtönélet körülményeit és annak múltját lesz hivatott bemutatni a látogatóknak – tette hozzá.

A Jókai utca, ahol a Ruttner-ház is található, a város egyik fontos főútvonala volt a 20. század közepéig, lakói iparosmesterek voltak. A házak udvari részében iparosműhelyek működtek, a vár felőli oldalon pedig hegybe mélyített pincék sorakoztak, hiszen a legtöbb veszprémi iparoscsaládnak szőlője volt a város közelében.

A Ruttner-ház több generáción át a Ruttner kereskedőcsalád tulajdona volt. Ruttner János (1797-1861) vaskereskedő házassága révén került Veszprémbe, Lorich Annát vette feleségül 1827-ben és pár évtized alatt jelentős vagyonra tett szert. Gazdasági sikerét annak köszönhette, hogy szinte valamennyi korabeli építkezéshez szállított vasanyagot. Családja számára ezt a vár alatti házat találta legalkalmasabb otthonnak, a korábbi földszintes házat ő építette át az 1850-es években U alakú emeletes lakóházzá. Az emeleten a család lakott, a földszintet pedig kereskedésének rendezte be. Apja halála után fia, Ruttner Sándor (1832-1899) vette át az üzletet, melynek kínálatát tovább bővítette. A vaskereskedés mellett fűszer- és vetőmageladással is foglalkozott – olvasható a rendezvényen kiadott sajtóanyagban.