EKF – Huszonötödik alkalommal rendezik meg a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivált Veszprémben (MTI)

Huszonötödik alkalommal rendezik meg a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál programjait Veszprémben. A jubileumi eseménysorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programba illeszkedve tartják meg.

Vándorfi László, a fesztivál igazgatója a rendezvény pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a magyar vidék első kortárs művészetekre koncentráló fesztiváljaként szervezték meg programjaikat 1998-ban, és máig őrzik annak összművészeti arculatát. Hozzátette: azóta minden évben valamilyen formában megrendezték, és a veszprémi városi önkormányzat is mindig támogatta programjaikat.

A fesztiváligazgató nagy lépésnek nevezte, hogy miután Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával lehetőség nyílt a nemzetközi előadók körének bővítésére.

Horváth Csaba művészeti vezető a táncot a társművészetek felé a legnyitottabb művészeti ágnak nevezte. A programokat ismertetve hangsúlyozta: a tánc nem elitista műfaj, mindenkinek szólnak előadásaik.

Németh Rajmund, a VEB2023 EKF program kulturális projektmenedzsere kijelentette: az együttműködéskor kitűzött legmarkánsabb célt, a fesztivál nemzetközivé válását sikerült megvalósítani.

Kozma András fesztiválszervező arról beszélt, hogy a fesztivál csaknem harminc előadása közül három – a francia Baro d’evel, a belga Compagnie Belova-Iacobelli, valamint a sepsiszentgyörgyi M-Stúdió darabja – is bekerült a 10. Színházi Olimpia programjába.

Szabó György, a fesztivál szakmai tanácsadója szerint a fesztivál megállja a helyét a világban, és reményét fejezte ki, hogy a közönségét is megtalálja.

Greksza Kincső, a fesztivál háziasszonya jelezte: bár a programok közt egyértelműen a táncé a főszerep, képviselteti magát a bábszínház és zeneművészet is.

Az egyhetes rendezvény előtt – amelyre tizenöt magyar fellépő mellett hét nemzetközi társulat is érkezik nyolc előadással – május 14-én, vasárnap egy ingyenes, nulladik nappal, családi programokkal várják az érdeklődőket.