EKF 2023 Veszprém Nagykövetei (veol.hu)

Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa 2023-címért indult, civilek, önkormányzatok, vállalkozók, művészek és tudományos szakemberek együttműködésével. Megtudhatjuk kik a program nagykövetei és miért érzik fontosnak Veszprém indulását a címért.

A legszélesebb körű együttműködést is reprezentálja azoknak a szakmájukban megbecsült, s a nagyközönség által is ismert művészeknek, sportolóknak, szakembereknek a támogatása, akik részben veszprémi gyökereik, vagy helyi kötődéseik miatt saját személyükkel és teljes szívükkel támogatják Veszprém pályázatát. Ők Veszprém EKF 2023 Nagykövetei, akik Veszprém polgármestere, Porga Gyula felkérésére vállalták el a címet.

A pályázat Nagykövetei:

Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa:

Gulyás Péter, tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó:

Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő:

M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla díjas filmrendező, producer, a KEDD Kreatív Stúdió alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Az International Academy of Television Arts and Science:

Zoób Kati, jelmeztervező, divattervező, a Katti Zoób divatmárka megalkotója. Munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el:

A további nagykövetek videóanyagai a veol.hu-n érhetők el:

Laposa Bence, borász, a Balatoni Kör elnöke.

Laposa Zsófia, borász.

Likó Marcell, Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője, rádiós műsorvezető.

Ókovács Szilveszter, operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, 2010-2011-ben a Duna TV vezérigazgatója, 2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd főigazgatója.

Szakály György, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora.