Együttműködési megállapodást kötött a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton EKF

Stratégiai partnerként működik együtt a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Erről írt alá megállapodást Dr. Udvardy György a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztosa.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célja a régió kulturális kínálatának, sokszínűségének és európai dimenziójának bővítése, asz, hogy az itt lakók és az ide érkezők a kulturális élet minél szélesebb kínálatához férhessenek hozzá, vehessenek részt benne, valamint, hogy a Kulturális Fővárosi cím erősítse Veszprém és régió nemzetközi kulturális arculatát is.

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Főegyházmegye közös meggyőződése, hogy közösen hatékonyabban tudnak hozzájárulni az EKF Programok sikeréhez, ezért 2022. január 27-én az EKF céljainak elérése érdekében stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban. Az együttműködés a régió kulturális hagyományainak megőrzése és megújítása érdekében támaszkodik arra az ezeréves hagyományra, amelyet az ország egyik legrégibb egyházmegyéje képvisel.

A Stratégiai együttműködési megállapodás aláírása után Markovits Alíz elmondta, az alig egy év múlva kezdődő kulturális év sikere érdekében fontos lépésnek tartja, hogy a VEB2023 EKF immár a térség egyik legmeghatározóbb intézményét, a Veszprémi Érsekséget is stratégiai partnerként tudhatja maga mögött. Elmondta: „A Veszprémi Érsekség és a VEB2023 EKF stratégiai együttműködésével szeretné közös útra terelni a vallási, történelmi hagyományokra és a kulturális fejlesztésre irányuló célkitűzéseket és egymást kölcsönösen támogatni azok elérésében.” A VEB2023 EKF vezérigazgatója azzal összegezte az együttműködés megkezdését, hogy „A most aláírt megállapodás segíti, hogy Veszprém és a régió kulturális élete az EKF programok segítségével tovább erősödjenek, így a térség hosszú távon is az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régiója legyen.”

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos az érsekség és a város történelmi együttműködésének fontosságára utalt beszédében: ”Veszprém a magyar történelemben a honfoglalás óta fontos szerepet játszik, első központi funkciói is 1000 éves múltra tekintenek vissza. A város hírnevét a püspöki központ alapozta meg, és azóta is meghatározza a város egyházi szerepkörét. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális törekvéseihez nem csak a színházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti területek fejlesztése tartozik hozzá szorosan, hanem a régió történelmi, vallási hagyományainak felelevenítése, láthatóvá tétele és azok következő generációnak való tovább adása is.”

„A Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Kft. stratégiai partner intézményeként hozzá kíván járulni az Európa Kulturális Fővárosa projekt célkitűzéseinek megvalósításához, a térség értékeinek széleskörű bemutatásához, és azok megújulásához. Hisszük, hogy a következő két évben a dinamikus jelenléten túl a programok és pályázatok hűen tükrözik az egyházmegye által képviselt szellemiséget és értékrendet, megszólítják mind a város, mind az ide érkezőket, valamint közreműködnek a régió kulturális és szellemi érték őrzésében és megújulásában. Szeretnénk megnyitni és megmutatni megújult liturgikus tereinket, a Főegyházmegye országosan is jelentősnek minősülő gyűjteményét, a turisztikai helyszíneinket, valamint örömmel támogatjuk megújult tereinkkel a város és az EKF kulturális programjait.”

– foglalta össze a megállapodás fontosságát Dr. Udvardy György érsek, a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora.