Egynapos roham után bezárnak a virágüzletek (veol.hu)

Felkészültek a virágüzletek a mai nőnapra, amikor forgalmuk megtöbbszöröződik. A virágkötők egyesületének közleménye szerint ajándékozottanként jellemzően legalább ezer forintért vettek korábban ilyenkor többségében hazai virágokat – írja a veol.hu.


Beindult a nőnapi érdeklődés, jól fogynak a csokrok, a cserepes virágok, nagy a forgalom – nyilatkozta a Naplónak a hétvégén Kovács Jánosné Ildikó, az Ildikó Virágszalon vezetője. A járványügyi szigorítások kapcsán két hétre „bezár az ország”, azonban a kormány úgy döntött, hogy hétfőn, nőnapkor a virágboltok még nyitva maradhatnak, de utána zárniuk kell. Hogyan készülnek?

 – Rengeteg áru van, aminek legalább a nyolcvan százalékát szeretnénk eladni, hiszen a pandémia előtt úgy volt, hogy a nőnap után még ment néhány napig a virág. Ez most nem így lesz, nem tudjuk, mi lesz – fogalmazott Ildikó, aki elmondta azt is, hogy a temetéseket megtartják, ahová ki kellene szállítani az árut, ám egyelőre nem tudják, hogy miként.

Az elmúlt évet két szóval jellemezte: nagyon nehéz. Elmaradtak a ballagások, előtte a húsvéti ünnepek sem „hoztak semmit”, reméli, hogy ez most nem ismétlődik meg.

– Drága lett a virág. A vevők a rózsát és a tavaszi virágot szeretik – mondta. – Ha csokorról beszélünk, akkor négyezer forinttól a „csillagos ég” a határ. Egy rózsacsokor öt szálból 6-7 ezer forint.

Egy szál rózsa egyébként 1200 forint, a tulipán, jácint, frézia 500, a szegfű 350 forint. A liliomok ára nem változott: 1000 és 1500 forint. A krizantém nagyon megdrágult, 1100 forint. Hogy miért? Mert import.

– Ha nem fogunk tudni kinyitni, akkor csődbe megyünk – árulta el Ildikó a kérdésünkre. – A tavalyi évet még egyszer nem bírjuk ki. Jó lenne, ha legalább részlegesen nyitva lehetnénk…