Egymást érték a bejelentések a hétvégén a vízirendőröknél

A balatoni vízirendőrök az elmúlt három napban, a szeles időjárásnak is köszönhetően, 27 esetben nyújtottak segítséget, 51 embert mentve ki a tóból – a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

 

A hétvégén a strandolók többször kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. Az időszakosan felélénkülő szélben elsodródott SUP-osok és vízibiciklisek, csónakkal hajózók, kajakosok, gumimatraccal fürdőzők, valamint üzemképtelen vitorlások utasait segítették ki szorult helyzetükből az egyenruhások – áll a rendőrség közleményében.

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

  • – Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!
  • – Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • – Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!
  • – Kerüljék a vízibicikliről egyéb fürdőeszközökről a hirtelen vízbe ugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a mélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!
  • – Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban, a vízi járműveken mindenképpen viseljenek mentőmellényt!
  • – Lehetőleg kerüljék extrém melegben, hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) a nyílt vízen tartózkodást!
  • – Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, ittas vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
  • – A parttól távol kerüljék az egyedül úszást, fürdőeszköz-használatot!
  • – Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik valaki a gumimatracon, akkor is besodródhat a mély vízbe.

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni kell egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzésnél a lámpa percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a tó vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámon!