Egyedülálló mentődrón-flottát állítanak üzembe a Balatonon

A Magyar Telekom és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának együttműködése keretében, egy eddig páratlan, három tagból álló mentődrón-flotta dolgozik a Balatonon. A repülőrobot kommunikálni tud a bajba jutottal, élő képet küld a mentésirányítási központnak, valamint ha szükséges, mentőeszközt is képes ledobni a vízben lévőnek.

(Fotó: HírBalaton.hu)

Új eszköz segíti a balatoni vízimentést, azon belül is a felderítést – hangzott el pénteken délelőtt a mentődrón flotta bemutatásán Tihanyban. A repülőrobot képes kommunikálni a még cselekvőképes bajbajutottal, élő képet és aktuális pozíciót küld a mentésirányítási központban, így a tényleges segítség hamarabb a helyszínre érkezik, és megkezdődik a mentés.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke elmondta: a most húsz éves szervezet két évtizeddel ezelőtt három stranddal és huszonnyolc alapítóval kezdett, mára pedig elmondható: ötezer vízimentőt képeztek ki. Az idegenforgalmi szezonban a közös cél, hogy a lehető legkevesebb vízi baleset történjen. A mostani fejlesztés első sorban a megelőzést, valamint a felderítést segíti – tette hozzá.

Szabó Béla, a Magyar Telekom márkacsoport kommunikációs igazgatója elmondta: a drónok és az internetes hálózat új minőséget hozhat a mentőszolgálatban. Beszélt arról is: most három repülőrobot áll szolgálatba, kettő ezek közül felderítő drón, a harmadik pedig egy mentésre alkalmas speciális mentőeszköz szállítására is képes.

A bemutatón  Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke elmondta: ez egy fantasztikus újítás, aminek  sokrétű lehet a felhasználhatósága. Hozzátette: az elmúlt időszakban a biztonság terén a Balaton nagyon sokat lépett előre. Bóka István szerint 2019-re kialakult egy olyan koordinált rendszer a Balatonnál, ami most gazdagabb lett egy komoly szereplővel azáltal, hogy a Magyar Telekom is csatlakozott hozzá.

Az eseményen bemutattak egy éles mentést is, amikor egy strandeszközt használó fürdőző bajba kerül. A repülőrobot kameráján keresztül a központ látta a mozgását, pozícióját, valamint magát a balesetet. Mentőeszközt dobott a bajbajutottnak, rövid időn belül pedig megérkezett a Rupert mentőhajó megkezdeni a mentést.