Egyedülálló kagyló borította kishajós kikötő nyílik Tihanyban (Vitorlázz Itthon)

2020 tavaszán megnyílik Tihanyban az RS Sailing Center. Az Országos Limnológiai Intézet közelében lévő partszakaszt nem csak táborozó és versenyző vitorlázó gyerekek vehetik birtokba. Minden környékbeli vitorlázó lehetőséget kap arra, hogy kishajóját sólyakocsin itt tárolja, és bármikor vízre tegye.  Az egykori hobbi vagy családi vitorlázást szolgáló jollék vízhez való lejutása és a hajó parti tárolása eddig nem volt megoldott. Ezt az űrt hivatott betölteni a tihanyi bázis. 

(Fotó: Vitorlázz Itthon)

Különleges kishajós kikötőt nyitnak Tihanyban. Náray Richárd az RS Sailing Center alapítója, egyben a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület elnöke a Vitorlázz Itthonnak elmondta: a kishajók a nagyhajók kiszolgáló létesítményei miatt kiszorulnak a kikötőkből,  éppen ezért egyre kevesebb a klasszikus kishajós jolle a tó körül. Hozzátette:  egyre kevesebb a hely a gyerekeknek a nagy klubokban, ami valahol egy normális folyamat.

“Ugyanakkor azt gondoltuk, hogy az nem normális folyamat, hogy nincs olyan létesítmény a Balaton körül ami a jolléknak ad otthont és nem kér a nagyhajózásból” – fogalmazott. Náray Richárd kitért arra is: a Balatonon egykor igen népszerű Kalózok, 420, vagy 470-es vitorlások ma is fellelhetőek, csak sokszor a hegyoldalban vagy a kertek végében. A tihanyi bázissal azokat az aktív vagy egykor aktív vitorlázókat is szeretnék megszólítani, akik nem tudják partközelben tárolni hajóikat, illetve a vízretétel is nehézkes számukra. Az elnök kifejtette:  náluk ott hagyhatják a sporteszközt és nemhogy beengedik őket a kikötőbe, hanem szeretnék, hogy eljöjjenek és kialakuljon egy olyan társaság ami éppen a kishajós vitorlázásról szól. “Ez ugyanis egyfajta mostohagyerekké vált az elmúlt években.” – fogalmazott.

A helyszínről elmondta: egy egykori strandról van szó. A volt vállalati üdülő  vízparti területe komplett fürdőházzal egy félszigettel egy hatalmas zöld területtel, fehér homokos tengerparttal rendelkezik, amit kagyló borít, akár a Karib-tengeren.

A teljes interjú és további részletek a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhetőek el.