Egy sor egyszer használatos műanyagot tilt be az EU 2021-től

Az Európai Parlament megszavazta a műanyagszennyezés visszaszorításáról szóló irányelvet. A javaslat 2021-től tervezi betiltani az olyan egyszer használatos termékeket, mint a műanyag fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és lufipálcák. Ezen felül a PET-palackok esetében is szigorítások várhatóak – írja email-körlevelében a Greenpeace Magyarország. A környezetvédelemért tett lépések a Balaton-régió számára kiemelkedően fontosak.

(Fotó: Greenpeace Magyarország)

A levél folytatása szerint most Magyarországon a sor, hogy meghatározza, hogyan érjük el a gyakorlatban ezeket az ambiciózus célokat. Az egyszer használatos műanyag szennyezését csökkentő uniós irányelvet minél előbb a magyar jogrendbe kell ültetni. A legfontosabb szükséges intézkedések az egyszer használatos műanyag szatyrok korlátozása, valamint az italcsomagolások esetén a betétdíj bevezetése az újratöltés, az újrahasználat terjedése érdekében – hívják fel a figyelmet a zöldek.

 

Másfél millió fiatal állt ki a klíma védelmében világszerte

Globális klímasztrájk: másfél millió fiatal állt ki a klíma védelmében világszerte. A mozgalmat egy 16 éves svéd diáklány indította pár hónapja. Greta Thunberg úgy döntött: a parlament előtt tüntet minden pénteken tanítási időben mindaddig, amíg el nem éri, hogy a döntéshozók cselekedjenek a klímakatasztrófa elkerüléséért.

Eleinte egyedül ült ki a stockholmi parlament elé, azóta azonban hétről-hétre újabb tízezrek csatlakoznak a kezdeményezéshez. Egyre több diák teszi fel a kérdést: mi értelme az iskolának, ha nem lesz élhető jövő, amiért érdemes lenne tanulni? Már több száz magyar fiatal is csatlakozott a mozgalomhoz! A fiatalok világszerte arra hívják fel az üzleti és politikai élet vezetőinek a figyelmét, hogy itt az ideje gyors lépéseket tenniük a klímaváltozás megfékezésére. Az ő jövőjükért mindannyian felelősek vagyunk, ezért támogassuk a kezdeményezésüket, ahogy csak tudjuk! – fogalmazott Ruszti Zsombor, a Greenpeace Magyarország közösségi kapcsolattartója.