Történész mesél Balatongyörökön egy középkori apátságról; Almádról

Az almádi monostor a Monostorapáti keleti részén elterülő, egykori Almád településről kapta a nevét. A középkori apátság történetével ismerkedhetnek meg a résztvevők a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár népszerű előadássorozatának keretében Balatongyörökön. A rendezvény vendége Hangodi László történész, muzeológus, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum munkatársa lesz április 4-én, csütörtökön 17 órától.

A több mint 400 éve elpusztult, középkorban virágzó egykori almádi bencés monostor alapítói a nagynevű Atyusz nemzetség tagjai voltak, amely jelentős szerepet játszott az Árpád-kori Magyarország történetében. Kolostoruk a Balaton-felvidék legnagyobb és leggazdagabb bencés rendháza, a vidék szellemi és kulturális központja volt.

Helytörténeti szempontból azért is érdekes az almádi monostor története, mert Györök település nevét első ízben a monostor alapító oklevelében említik, mint annak tartozékát.

Az almádi kolostorrom kutatása 2011-ben vett új lendületet, civil kezdeményezés jött létre a romok megmentésére, és 2014-ben megkezdődött a tervszerű régészeti feltárás, folytatja a történész. Nemcsak jelentős falmaradványokat és az alapítók sírját találták meg, hanem számos művészi színvonalú márványfaragványt, valamint egy teljes épségben megmaradt római kori oroszlánszobrot is.

Hangodi László fiatalkora óta kiterjedt kutatómunkát végez Tapolca és környékének régmúltját vizsgálva. Magyarországi és külföldi ásatásokon is részt vesz. Ismeretterjesztő előadásokat tart, miközben kutat, ír, publikál és kiállításokat is rendez.

Időpont: 2019. április 4. csütörtök 17 óra

Helyszín: Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár – Balatongyörök, Kossuth u. 29.