Egy kihűlt vulkánról mesélnek a Hegyestű rendkívüli bazaltoszlopai (hirado.hu)

A Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre több tízezren látogatnak el évente. Éppen egyidős a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, és 1997 óta kínál programot a kirándulóknak.

„Ez a táj maga a csoda, és olyan emberként gondolom, aki harminc éve ezen a területen dolgozik, ötvennégy éve itt él, hogy ez maga a csoda” – mondta a Kék bolygó adásában Vókó László természetvédelmi őr, aki rajong a Káli-medencéért, és ezzel nincs egyedül. Pezsgő kulturális élete, kiváló borai és mesés természeti értékei erre predesztinálják.

„Mi az élőhelyet védjük. És mivel nagyon sokszínű ez az élőhely, sokrétű a tevékenységünk, sokrétű a feladatunk” – mondta.

Programok sokasága a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen

A Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyre több tízezren látogatnak el évente. Éppen egyidős a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, és 1997 óta kínál programot a kirándulóknak. Még itt, a Káli-medencében is egyedülálló látványnak számító bazalthegyről lett híres. Ide érkezvén ösztönösen nyúl mindenki a telefonjáért vagy a fényképezőgépéért, hogy megörökítse a táj szépségeit.

„A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nem csupán védett, hanem fokozottan védett területén vagyunk. Az állami természetvédelem számára és főleg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága számára igen fontosak az élő természeti értékeink védelmén túl az élettelen természeti értékekkel való foglalatoskodás is. Erre ez a vulkanilus terület kitűnő példa” – mondta Korbély Barnabás, a Bakony–Balaton Geopark csoportvezetője.