Egy csodahely barlanggal a Balaton mellett: Tapolca (egy.hu)

Akár esik az eső, fúj a szél vagy hétágra süt a nap, egy város a Balaton közelében minden körülmények között a legszebb arcát mutatja. Már csak abból adódóan is, hogy a legfőbb nevezetessége a föld alatt rejlik. Ismerd meg Tapolcát és benne hazánk egyetlen csónakkal felfedezhető barlangját – írja az egy.hu.

Jó tizenöt évvel ezelőtt jártam először Tapolcán, és annyi maradt meg róla az emlékezetemben, hogy egy hangulatos kisváros. Meg hogy nincs messze a Balaton partjától, és van egy szép tó a város közepén. A Káli-medence környékén barangolva elérkezettnek láttam az időt, hogy újraírjam az emlékeimet, és Tapolca felé vegyem az irányt – írja az online újság munkatársa.

Arra azonban nem számítottam, hogy ennyi meglepetéssel fog szolgálni egy alig 16.000 fős városka.
Nemcsak a címben már jelzett barlang, hanem egy csomó más különlegesség okán is érdemes egyébként felkeresni Tapolcát, amelyhez iránytűként az alábbi látnivalókat hoztam.

Nagyon sok szép barlang van Magyarországon, de az 1903-ban felfedezett tapolcai kiemelkedik mind közül. Egyrészt ennek a föld alatti képződménynek nagy része vízzel borított, másrészt ez volt az első olyan barlang hazánkban, amit a felfedezését követően szinte azonnal turisztikai célra kezdtek hasznosítani.

A kétszintes látogatóközpont üzemeltetése részben megújuló energiával történik – ami eleve piros pont – , és minden korosztály számára nagy élményt nyújt. A közel másfélórás program keretében először szakképzett túravezető segítségével nyerhetünk betekintést a különböző termeken keresztül a cseppkövek, barlangok és benne lakó élőlények világába, majd kezdetét veheti a föld alatti kaland.

A cikk folytatása itt elolvasható.