Egekben a zöldség ára a keszthelyi piacon is (tvkeszthely.hu)

Némely zöldségféle – tavalyhoz képest – másfélszeresére is drágult az elmúlt időszakban. Ennek oka a nyári szélsőséges időjárás, de egyéb tényezők is szerepet játszanak a folyamatban. Az ágazat szereplői arra számítanak, hogy a tendencia folytatódik és a jövőben hazánk nagyobb importra is szorul majd. A keszthelyi piac kínálatában is megjelentek már a magas árak.

Nem volt jó az idei zöldségtermés, és ezt a pénztárcánkon is megérezzük.  “Nagyon megdrágult minden, viszont a nyugdíj alacsony. Ahhoz képest minden nagyon drága, minden. Van egy cukorbeteg kisunokám, lisztérzékeny, kénytelen vagyok megvenni neki, akármilyen drága is” – mondja az egyik vásárló, Bognár Lászlóné.

Pedig a folyamat csak most kezdődik: a gyökérzöldségek akár negyven-ötven százalékkal, a hagymafélék pedig harminc-negyven százalékkal drágulhatnak a következő időszakban. “A kistermelők által előállított termény mennyiségének csökkenése és az éghajlatváltozás állhat a jelenség mögött” – állítja Söllei József őstermelő. “A klímaváltozás, ez egy lényeges dolog. Tapasztalatból tudom, például zöldbabot nem lehet 35 fok felett termelni. Sokkal szebbek így ősszel az ilyen termények. Nekem is most káposztám, karfiolom van. Ilyenkor lehet várni, hogy fejbe megy, mikor már nincs olyan meleg” – tette hozzá.

 

A káposztafélék és a burgonya ára jelentősebben emelkedhet

A káposztafélék és a burgonya ára húsz-harminc százalékkal emelkedhet a következő hónapokban, mert ezekből a zöldségekből gyengébb a termés nem csak hazánkban, hanem egész Európában. Takács László őstermelő a kedvezőtlen időjárás mellett az import mennyiségét találja károsnak: “Külföldről hozzuk be a sok zöldséget, sárgarépát meg egyebeket. Tán felhajtás az az ár felől, amit a kereskedők tesznek, mert ugye mi kistermelők, meg őstermelők, akik meg tudjuk termelni, tudnánk adni olcsóbban is igazából, hiába olyanok az időjárási körülmények. Csak ugye, nem nálunk csapódik le a haszon, hanem inkább a kereskedőknél.”

Az elmúlt években alacsony volt az ára a káposztaféléknek. A termelés folyamatosan visszaesett, az időjárási viszonyok és a kártevők miatt pedig idén terméskiesés is tapasztalható. Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is úgy véli: a csapadékszegény időjárás okozza a kedvezőtlen trendet. “A nagy zöldségtermesztő, gyümölcstermesztő országok – Németország, Franciaország – egy rendkívül csapadékszegény évet tudhatnak a hátuk mögött. Ez befolyásolta az importot. Magyarországon pedig olyan kiesések és vis maior helyzetek léptek fel, amik indukálják ezeket a magas árakat” – mondta el.

 

Most az uniós piac kiegyenlítő hatására sem számíthatunk

A szakemberek szerint a szabadföldi termesztésű hagyma, a gyökérzöldségek és a káposztafélék további drágulása várható. Kevés a sárgarépa, petrezselyem, fokhagyma utánpótlása is. A hiány drágulást okoz. Korábban is előfordult hasonló jelenség, de azt a vásárlók kevésbé érezték meg.

Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója így látja: “A fogyasztók ezt nem érezték meg, mert a jelentős termelést folytató európai tagállamokban viszont jól alakultak a dolgok. Ezért a EU-n belüli árumozgással ki tudjuk elégíteni a hazai piaci igényeket, ami ami nem okozott igazából jelentős drágulást. Most egy egész Európára nézve jelentős helyzet állt elő, úgyhogy igen komoly emelkedésnek indultak már az árak.”

Az előrejelzések szerint a jövő év elején már Európai Unión kívüli országokból kell biztosítanunk a magyar piacról hiányzó zöldségféléket – a Keszthelyi TV híradása szerint.