Dubajból a honvágy hozta haza a balatoni hajóépítőt (sonline.hu)

Bejárta a világot, nagy hajóépítő cégeknél és versenycsapatoknál dolgozott, de a honvágy hazahozta Bali Istvánt a Balatonra, ahol felnőtt. Rengeteg munkát tett bele a Kékszalag elhódításába, s továbbra is Somogyban képzeli el a jövőjét – írja a sonline.hu.


A Balaton-partján cseperedett fel, és a víz szeretete vitte erre a pályára, bár az alma nem esett messze a fájától, hiszen édesapja is híres balatoni hajóépítő. Apai irányítás mellett kezdett el dolgozni, de hamar külföldre ment, hogy nagyobb tudást gyűjtsön magába. Világszínvonalú cégeknél, rangos csapatoknak dolgozott, de egy idő után elkezdte zavarni, hogy külföldön van, mert mindig arra koncentrált, vajon mi lehet itthon. A honvágya hozta haza a Balatonra.

– A szakmámmal a világ összes pontjára el lehet jutni, ennek megfelelőn be is jártam a földtekét – mondta Bali István. – Németországban kezdtem, aztán éltem Dubajban, Ausztráliában és Új-Zélandon. De mindenütt azt tapasztaltam, hogy a magyar ember nem találja a helyét a hazája nélkül.

2016-ban Dubajban speciális versenykatamaránokat épített, 24 évesen már jelentős pozíciót töltött be egy komoly cégnél. Aztán ezek a katamaránok Magyarországon is megjelentek, és versenybe szálltak a Kékszalagért. A Balatonra is rendelt egy csapat egy ilyen típusú hajót.

– A nyári szabadságomon hazajöttem, lesétáltam a kikötőbe, és elmondtam nekik, hogy ezt a hajót én építettem – idézte fel a megismerkedést. – Kialakult egy közös barátság, elkezdtem sűrűn hazajárni, segíteni nekik. A versenyvitorlázás technikai sport, fontos, hogy minden hibamentesen működjön. Szükség van egy hajókapitányra, aki a hajó technikai hátteréért felel. Hazaköltöztem, és elkezdtem nekik dolgozni.

A társai megfertőzték a Kékszalaggal, vallotta be. Évről évre jobbak lettek, fejlesztettek, végül az RMS2 hajóval tavaly elhódították az 52. Kékszalagot. Bali Istvánnak ez hatalmas visszaigazolás volt, beért a sok erőfeszítés és áldozat, a hajó mellett, a műhelyben töltött éjszakák. Az idei versenyre már most készülnek, hiszen egy hajón mindig sok apró dolog akad, amit át kell alakítani.

Április végén Füreden van a helye
A fiatal hajóépítő a lapnak azt mondta: bízik benne, hogy a koronavírus-járvány ellenére április végén már a balatonfüredi kikötőben lehet, és megkezdheti társaival az újabb sikeres szezont.
Bali István a hazaérkezése után nem sokkal elkezdte a saját vállalkozását kialakítani a Balatonnál. Professzionális hajószervizelést nyújt, a versenyvitorlások karbantartását végzi. Egyedülálló itthon ezzel a sokrétűséggel és magas minőséggel, állítja. Ehhez komoly szakmai háttérrel és gépekkel rendelkezik. Tervezi, hogy a tevékenységét Balatonberényen kívül is elindítja, de erről még nem akar beszélni. Azt vallja: az embernek azért vannak céljai, hogy elérje azokat, ezért sohasem szabad feladni. No persze az átlagon felüli a munkabírás sem árt.