Drónokkal mentik az aratáskor életveszélyben lévő állatokat (sonline.hu)

A Drónpilóták Országos Egyesülete és a Rókales Alapítvány, Kurunczi Norbert vezetésével, úttörő kezdeményezést indított. Drónok segítségével térképezik fel a gabonatáblákat, hogy megelőzzék a védtelen állatok halálát – írja a sonline.hu.

A gabonatáblák az aratások beköszöntével munkaterületté válnak, pedig vadcsaládok lapulhatnak bennük. Ez az időszak tragikus eseményeket hozhat az ártatlan kisállatok számára, akik a sűrű növényzetben keresnek menedéket, és gyakran áldozatul esnek a hatalmas kombájnok könyörtelen szecskázóműveinek.

Az új, innovatív módszerrel a drónok hőkamerái még az aratás megkezdése előtt azonosítják a vadállatok búvóhelyeit, lehetőséget teremtve a gyors és hatékony mentésre. Ez a technológiai megközelítés nemcsak az állatmentést forradalmasítja, hanem új dimenziót ad a drónhasználatnak is.

Dr. Csevár Antal, a Drónpilóták Országos Egyesületének alelnöke, kamarai jogtanácsos elmondta”Igyekszünk az állatmentést hatékonyabbá tenni egy olyan területen, ahol a kutyák és a riasztások nem működtek hatékonyan, így a kisvadak, újszülöttek magatehetetlenek, nem tudnak elmenekülni. Norbert ötlete az volt, hogy felülről lenne a legjobb megfigyelni az állatok lokációját, így a drónokat kezdte használni. A hőkamerával ellátott eszközök a kora reggeli órákban gyorsan észreveszik az élőlényeket, ami növeli a vadvédelem hatékonyságát.”

Drónok a jó szolgálatában

Az alelnök így folytatta:

„Fontosnak tartjuk a drónok használatát nemes célokra, például vadmentésre. Ez egy értelmes és izgalmas tevékenység, amely túlmutat a szokásos város fotózásokon, amely egyre nehezebb terep az engedélyezési szabályok miatt is. Minden élőlénynek helye van a természetben és a kombájnok vagy autók által okozott halál nem a természetes egyensúly helyreállításának módja. Az egyesületünk több száz taggal, weboldallal és két közösségi csoporttal rendelkezik, ahol összesen több mint 5000 követőnk van. Felhívást tettünk közzé, nemcsak az egyesületi tagoknak, hanem minden drónosnak, hogy csatlakozzanak ehhez a vadmentési kezdeményezéshez.

A jelentkezőket összekötjük a Rókales Alapítvánnyal, s amikor ők a gazdákkal, földtulajdonosokkal, gépkezelőkkel egyeztetnek, hogy mikor mennek ki a terepre, az aratásra, akkor értesítjük azokat az embereket, akik ehhez a helyszínhez közel tartózkodnak. A fotósok igen sok kilométert is hajlandóak megtenni egy jó témáért, abban biztos vagyok. Ez egy a Balatontól kiinduló, de országos kezdeményezés, így annak is remek lehetőség, aki épp a szabadságát tölti a tónál.”