Döntést hozott a Kúria a balatonföldvári kikötő ügyében

A napokban döntést hozott a Kúria a balatonföldvári kikötő-ügyben, helyt adva a beterjesztett kifogásnak, a legfelsőbb bíróság döntése azonban érdemben nem befolyásolja a földvári fejlesztési elképzeléseket – közölte Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere sajtóközleményben.

Az előzményről: februárban írt a hirbalaton.hu arról, hogy a Kúriához fordult az alapvető jogok biztosa a balatonföldvári kikötőbővítést támogató helyi szabályozás miatt. Balatonföldvár önkormányzata a helyi építési szabályzat módosítása során túllépte az építési törvény által biztosított jogalkotói felhatalmazását, másfelől a módosítás magasabb szintű jogszabályokba ütközik – állapította meg az alapvető jogok biztosa, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesével egyetértésben.

A mai közlemény szövege:

“Mint ismeretes az alapvető jogok biztosa a Kúriához fordult a balatonföldvári kikötő fejlesztésével kapcsolatos Helyi Építési Szabályzat módosítása miatt. A Kúria helyt adott a kifogásnak és a városi HÉSZ- ből törölni kell a kifogásolt „alövezet” fogalmát.

Holovits Huba polgármester korábban azt nyilatkozta: „jogtechnikai ügyről van szó, mely érdemben nem befolyásolja a nyári városközponttal kapcsolatos fejlesztési elképzeléseket. A rendezési terv módosítását több egyeztetés előzte meg az államigazgatási szervekkel, illetve az érintett szakhatóságokkal. A képviselőtestület ezek figyelembevételével a véleményező apparátus hozzájárulásával fogadta el a rendezési terv módosítását.”

A kifogásolt rész a tervezett projekt néhány méter hosszúságú területrészét érinti, mely probléma áthidalására egy másik jogi megoldást kell találni és alkalmazni. A városvezető tudomása szerint több frekventált, gyors ütemben fejlődő Balaton parti település építésügyi szabályzatában szerepel a kifogásolt jogi megnevezés (alövezet) ott mégsem fordultak Kúriához az ügyben.”

A polgármester tudomása szerint “Balatonföldvár az első olyan település, ahol ilyen mértékű jogi formai kifogást képeztek egy adott városfejlesztési elképzelés útjába. Balatonföldvár álláspontja továbbra is az, hogy a kikötőfejlesztés a város és az itt élők alapvető érdeke, hiszen a kikötő és környéke a település nyári központja, első számú turisztikai attrakció. A Kúria határozata azonban nem lehet gátja a város településfejlesztési elképzeléseinek.”

“Fenntartjuk véleményünket miszerint az egész város fejlődésére kihatással bíró beruházás akadályozásának háttérben egy jól körülhatárolható kör személyes anyagi és politikai érdekei állhatnak” – zárul a polgármester közleménye.