Díjnyertes szaloncukor a Balaton partjáról (likebalaton.hu)

Második helyezést ért el az Év szaloncukor versenyén egy keszthelyi édességgyár laktózmentes, rumos-kakaós szaloncukra. Az üzemben törekednek arra, hogy a kevésbé egészséges hozzávalókat egészségesebbre cseréljék.

 

Nekünk az a feladatunk, hogy megédesítsük az emberek karácsonyát – mondja Rácsai Marianna, a keszthelyi Lissé édességgyár kereskedelmi vezetője.
Már az irodában csokoládéillat van, ahol beszélgetünk, bele sem gondolunk, de már a nyár óta készülnek a szaloncukrok a gyárban, melyek közül a rumos-kakaós ízük laktózmentes kategóriában az Év szaloncukor versenyén második helyezést ért el.

Nem véletlen a díj, beleharapva az édességbe eszembe sem jut, hogy ebből a finomságból bármi kimaradt, hogy ez akármilyen mentes, hiszen az ízén nem érezni semmi szokatlant, semmi mesterséges utóízt. A cukor-, tej-, és gluténmentes szaloncukor nem csak a trendeket követi, de finom is – írja a likebalaton.hu munkatársa.

Pont erre törekedtünk, hiszen ami mentes, az is lehet jóízű – erősíti meg ezt a gondolatot Marianna, aki részt vesz a termékfejlesztésben is. Ha nem tudjuk, sokszor íz alapján meg sem mondjuk, hogy az adott desszert hozzáadott cukor nélkül készült. Hisszük, hogy finomat és jót, egészségesen, lemondások nélkül is lehet enni és gyártani. Nem annyira édes ez a szaloncukor, mint a normál rumos-kakaós termékünk, ízvilágban a gyerekkorunk Sport szeletét hozza vissza. Amikor valamilyen mentes ételről beszélünk, az azt jelenti, hogy egy kevésbé egészséges hozzávalót ki kell cserélni valami másra, egy egészségesebb hozzávalóra. Ebben a rumos-kakaós szaloncukorban ránézésre is látható, hogy rengeteg élelmi rost van, inulin van benne, ami önmagában is elég nagy élelmi rost forrás. Steviával édesítjük, de nem érződik annak az utóíze, és kollagént is tartalmaz. Attól, hogy laktózmentessé tegyük, ki kellett hagyni belőle a tejport, és nem tejcsokoládéval, hanem éttel vonjuk be. Arra is figyelünk, hogy nem minden étcsokoládé laktózmentes, ezt a gyártónak igazolni kell, semmilyen tejszármazék nem lehet benne.

A cikk folytatása itt elolvasható.