Díjat nyert A Tiszta Erdőkért (ATE) balatoni egyesület

Díjat nyert a környezetünk hanyatlásának megállításáért felelősséget vállaló A Tiszta Erdőkért Egyesület. A Kiemelt Példamutatás a Környezetvédelemben 2021. díjat az a Virágozz és Prosperálj Alapítvány adományozta, melynek célja divatba hozni az értékeket, az etikát – áll az alapítvány közleményében.

 

A Somogy megyei A Tiszta Erdőkért Egyesület éppen azzal a céllal jött létre 2017-ben, hogy visszahozzák az erényetika alapú gondolkodásmódot, ami régen megvolt, de mára kiveszni látszik. Szilágyi Péter, az egyesület alapítója szerint „Az ember nem kisebb feladatot kapott a világban, minthogy viselje gondját és őrizze meg, vigyázzon arra a környezetre, ahová helyeztetett, s amely egyben az életteret jelenti számára. Az erdővel való törődés, a tisztaság megőrzése a közösségi, közjó alapú szemlélettel függ össze. Közös kincsünk a tiszta erdő, Somogy Magyarország kertje.”

Az egyesület Balaton környékén élő, olyan jó szándékú embereket buzdít cselekvésre, akik tevékenyen kiveszik a részüket az erdők tisztításában, gondozásában. Megszabadítják a természetet a szeméttől, lerakott törmelékektől és egyéb illegális hulladékoktól. A díj alapítója kiemelt fontosságot tulajdonít környezetünk, Földünk megóvásának is, ezért találta érdemesnek A Tiszta Erdőkért Egyesületet a Kiemelt Példamutatás a Környezetvédelemben 2021. díjra.

Az egyesület munkásságában is megmutatkozik, hogy a jó példamutatás ereje mennyire meghatározó, és ösztönző hatással van az emberek gondolkodására, tevékenységeikre. Állandó önkénteseik száma mára már 20-40 főre emelkedett. Szilágyi Pétert büszkeséggel tölti el, hogy a tömeges információáradat mellett meg tudja szólítani, aktivitásra tudja bírni a fiatalabb generációt is. Ezzel a gyerekek megtapasztalják, és szembesülnek a környezetvédelem jelentőségével és azzal, hogy mit okoz, ha nem viseljük gondját Földünknek.

Novák Antóniát, a Virágozz és Prosperálj Alapítvány elnökét hasonló gondolat ihlette, amikor elindította a Mutass Jó Példát! kampányt: Fontosnak tartja, hogy olyan értékek legyenek közvetítve a társadalom felé, amelyek pozitív ráhatással bírnak az emberek hétköznapjaira, boldogulásukra. Meggyőződése, hogy a jó példa követésre méltó – áll a közleményben.

Az ATE honlapján ez olvasható: “2015 óta foglalkozunk a környezetünkben Zamárdi, Szántód, Balatonendréd, Balatonföldvár, Szólád településeken szemétgyűjtéssel. 2017-ben együtt összefogva megalapítottuk A Tiszta Erdőkért Egyesületet. A Balaton közelsége mindig is sok embert vonzott és ez a megnövekedett forgalom meg is látszik a környező erdők és vidékek tájain.