Digitális fotóművészeti kiállítás nyílt Tihanyban (veol.hu)

A természet csendje címmel több mint ötven fotóból álló digitális fotóművészeti tárlat nyílt Baumann Béla, John Judit és Polgár Martina fotóművészek munkáiból a tihanyi Rege Galériában április 20-án, amit május közepéig lehet megtekinteni.

 

Garaczi Imre filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága alelnöke megnyitójában kiemelte, különösen fontos neki a mostani tárlat, mert régóta itt él, lenyűgözi a Balaton, a Bakony szépsége, hangulata, amit bemutatnak a fotók. Üdvözölte a mostani kiállítás helyszínét is, mely a Tihanyi Bencés Apátság mellett egy szakrális környezet – tudósít a veol.hu.

Poller Imre, a Veszprémben és a Bakony-Balaton térségében kulturális tevékenységet folytató ITTMOST Kör elnöke elmondta, a mostani tárlat a Csendtől a varázsig, rügyfakadástól a feltámadásig című rendezvénysorozat harmadik állomása. A rendezvényeken Veszprém, Márkó, Bánd, Tihany és Csopak különféle szervezetei vesznek részt.

Oravetz Dániel, a Rege Galéria Tihany kurátora kiemelte, a képeket egy a tartalom tekintetében állandóan változó, digitális kiállítói térben mutatják be, különleges tulajdonságokkal felruházott televíziók segítségével. Az egyedileg megálmodott művészeti galériát a több mint 60 éves kulturális múltra visszatekintő, a Balaton Pilvax kávéházának is nevezett apátsági Rege Cukrászdában állították ki. A művészet iránt fogékony látogatók egyszerre gyönyörködhetnek az egyik legszebb panorámában, párás időben, a dupla szivárványban, illetve a kiállítás képanyagában, mely minden néző számára egyedi élményt nyújt. Minden második percben a tér hangulata megváltozik, ahogyan a kiállítás tartalma is módosul. Minden látogató egyfajta premier előtt áll, mert kétszer ugyan azzal a tárlattal nem fog tudni találkozni. Az élmény mondhatni egyedi és megismételhetetlen. Mint mondta, a digitális alkotások a helyi művészek munkái, az elmúlt tíz év termékei, melyek a Bakony-Veszprém-Balaton természeti szépségeit mutatják be. Az öt televízión a képek folyamatosan cserélődnek, ezért a fotókat számtalan különböző kompozícióban lehet megtekinteni.

A kurátor arról is beszélt, hogy céljaik között szerepel a helyi művészek közreműködésével életre hívni Tihanyban a balatoni kulturális életet meghatározó, egész évben megtekinthető kiállítássorozatot. Ehhez várják fotó-, festő- vagy akár grafikai művészek jelentkezését a galéria honlapján.