Csúszik az idei első balatoni szúnyogirtás (frissítés: megkezdődött!)

A szeles időjárás miatt nem történt meg az eredetileg tegnapra és mára tervezett idei első biológiai légi szúnyoggyérítés, amelyre közel 2200 hektárnyi területen fog sor kerülni. Az április 2-3-ára kijelölt tartaléknapokon megkezdődött a beavatkozás – közölte Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke csütörtökön a hirbalaton.hu-val.

Az idei szúnyoggyérítés további részleteiről alább számolunk be:

.

Idén betiltották a légi kémiai beavatkozásokat, így várhatóan nem lesz olyan hatékony a szúnyogirtás, mint eddig volt, amivel meg kell tanulnunk együtt élni magunk és a természet védelme érdekében – mondta a szervezet elnöke.

Sárközi Árpádnak, a szövetség tanácsadójának beszámolója szerint 2016-tól a Balaton térségében a csípőszúnyogok gyérítése az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az önkormányzatok szervezésében egyaránt folyik. Hasonlóan a korábbi évekhez, a szúnyoggyérítés szervezésének feladatát idén is a Balatoni Szövetség látja el a térségben.

Az idei évben az immár 2016 óta megvalósuló gyakorlatnak megfelelően az OKF Ellátó Szervezete, a központi költségvetés terhére részt vállal a kiemelt turisztikai övezetek szúnyogmentességének biztosításában. A helyi védekezéseket az OKF a kémiai védekezések esetében átlagosan két védekezés erejéig kiegészíti, meghagyva a helyi kezdeményezések szükség szerinti alkalmazását.

– Az első, balatoni biológiai gyérítés, amelyre a szakértői bizottság javaslatának megfelelően április elején kerül sor, hazánkban példa értékű és hatékonyságú környezetkímélő biológiai gyérítést eredményez – fogalmazott a tanácsadó.

 

Biológiai lárvagyérítés

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a következő években is indokolt minden év kora tavaszi időszakában történő biológiai kezelésre való felkészülés, valamint a tenyészőhelyek hóolvadástól kezdődően történő nyomon követése. Sárközi Árpád tájékoztatása szerint jelenleg Magyarországon a Balatoni Szövetség koordinálásával történik a legnagyobb területen és szakértelemmel végzett, évtizedekre visszanyúló tapasztalatok alapján történő, modern biológiai kezelésekre alapozott szúnyoggyérítés.

A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyog-tenyészőhelyekre. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyog-lárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. A kezelések elsődlegesen légi úton valósulnak meg.

 

Kémiai szúnyoggyérítés földi kijuttatással

Tavaly a szúnyogirtó szerek többségét visszavonták, ezzel a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható, légi kémiai szerek kijuttatási lehetőségei megszűntek. A következő időszakban kizárólag földi eljárással van mód az imágók elleni védekezésre.

A kémiai szúnyoggyérítés során egy piretroid hatóanyag-tartalmú irtószert (biocidet) permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével. Az eljárás történhet meleg-köd képződéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer  terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos.

A másik lehetőség az ULV eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken ezt az eljárást alkalmazzák.

 

A kémiai permetezés belterületen lesz

Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak többezres dózisban fejtene ki negatív hatást. Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra egyébként sincs hatása a használt anyagoknak. Ennek ellenére elővigyázatossági okokból a gyérítés előtt szakemberek tájékoztatják a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani. A kémiai permetezés a települések belterületén zajlik.