Csopakról érkezik Veszprém város bora (vehir.hu)

Bemutatták Veszprém város új borát, amely a csopaki Söptei Pincészet Varázslat 2017-es olaszrizlingje lett az idén. A tétel egy évig viseli majd a Veszprém városa bor megtisztelő címet és minden veszprémi étteremben kapható lesz, valamint kóstolható a Rozé Rizling és Jazz Napokon.

A gondolat, hogy Veszprémnek saját bora legyen, már három évvel ezelőtt megfogalmazódott, hiszen ahogy Porga Gyula polgármester is elmondta a hivatalos bemutatón, egy komoly városnak szüksége van egy hozzá illő, a karakterét visszaadó borra – tudósít a vehir.hu.

Hogy melyik legyen ez a nedű, azt idén viszont már új szisztéma szerint döntötték el – árulta el a veszprémi gasztronómiában is jól ismert Martonosi Zsolt, a Balatoni Kör tagja és az újítás ötletgazdája. Ez az első olyan év, amikor nem a Balatoni Borok Versenyén dől el, ki lesz a győztes, hanem a választást teljes mértékben a helyi vendéglátó-egységek vezetőire bízták.  A döntés a Gusto 13, a Gusto Delicate, az Oliva, a Malomkert Sörház, a Villa Medici és a Betekints Étterem szakembereinek kezében volt – tette hozzá.

Első alkalommal a Dobosi Pincészet adta Veszprém város borát, tavaly a Borbély Pincészet, viszont nem akartak ismét versenyt indítani a borvidékek között, inkább úgy döntöttek: legyen egy körforgás, így az biztos volt, hogy idén a Balatonfüred-Csopaki borvidékről kerül majd ki a győztes bor – magyarázta Martonosi Zsolt.

Az új rendszerben végül csak az adott borvidék pincészetei szálltak versenybe: a Figula, a Jásdi, a Söptei, a Szent Donát, Tamási Ervin, a Gyukli és a Homola pincészet, akik közül végül a Söptei Pince 2017-es Varázslat fantázianevű olaszrizlingje érdemelte ki a megtisztelő címet.

Söptei Zsolt borász az elismerés átvételekor elmondta, büszke rá, hogy Veszprém megyében élhet és ezen a borvidéken készíthet borokat. Jó bort szerinte csak szeretettel lehet készíteni, ez tehát a Varázslat egyik összetevője is, amely a reduktív technológiának köszönhetően egy magas beltartalmi értékű, hosszú utóízzel, határozott fajtakarakterrel bíró olaszrizling. Telt illatában meleg karakterű gyümölcsök, fehér virág és mandula dominál. A HegyBor kategória képviselőjeként a termőhely karakterét kihangsúlyozó, igazán tartalmas balatoni bor, amelyet főleg a gasztronómia és a régiós értékesítés számára készít a pincészet.