Csopak lakossága nemet mondott a kikötők előtti nádas felszámolására, áttelepítésére

Elkészült a Balatoni KaPoCs egyesület (CSPK) legutóbbi kérdőívének a kiértékelése, amely a csopaki eladott, volt BAHART hajóállomás, és vitorláskikötők előtti nádas sorsával foglalkozott, mivel az útban van a fejlesztőknek. A kérdőívet 2024.02.08 és 2024.02.20 között lehetett kitölteni, és összesen 212-en töltötték ki (ami az eddigi kérdőívek során a legmagasabb részvételnek számít); 93%-ban csopaki ingatlan tulajdonosok, és kisebb számban (35-en) vitorlásklub tagjai és hozzátartozóik. A fő kérdésre a válaszadók 88%-a reagált úgy, hogy „nem támogatja a nádas felszámolását/áttelepítését” – olvasható az egyesület honlapján.
Nádfelszámolás kérdőív kiértékelése
A csopaki kikötők előtti nádas, amiről a szavazás zajlott (Forrás: cspk.hu)

 

Az eredmény hasonló egy másik FB csoportban, szűkebb körben végzett szavazás utolsó napja előtti eredményéhez (ahol 38 + 24 törölt szavazat volt a NEM-re (80,5%), és 15 fő szavazott IGEN-nel (19,5%); igaz ott utolsó napon tömegesen (több mint 80 fő) léptek be a csoportba vitorlás- és motoros kikötőfejlesztőkhöz köthető / által érezhetően mozgósított új tagok, akik felborították az eredményt.

A válaszadók szorgalmazták az érintett felek közti személyes nyílt egyeztetést egy asztalnál összehozva az önkormányzatot, a fejlesztőket, az aktív helyi civil szervezeteket, valamint természetvédelemben jártas intézményeket. A válaszadók túlnyomó többségének nincs tudomása a Balatonon más helyszínen sikeres nádáttelepítésekről, ami összhangban van a kérdőíven kívül megkérdezett KDT Vízig (mint a Balaton tómedrének kijelölt állami kezelője), és más tudományos szervezetek (Limnológiai Intézet, Balatonfelvidéki Nemzeti Park) gyakorlati tapasztalataival.

A szavazás eredményének további részletei az egyesület honlapján olvashatók. A kérdőív ezen az oldalon érhető el, kitöltésre azonban már nincs lehetőség: Nád felszámolása-áttelepítése kérdőív