Csökkent a bűncselekmények száma Balatonfűzfőn (veol.hu)

Lőrincz Gábor, a helyi polgárőrség vezetője tavalyelőtt lett az év balatoni polgárőre. A kitüntetést az Országos Rendőr-főkapitányság budapesti, Teve utcai épületében vehette át. Mint mondja, ez hatalmas megtiszteltetés volt számára, ekkor érezte igazán, hogy jó dolog a közösségért dolgozni.

Annak idején a járási koordinátor terjesztett fel a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség felé, amit Dézsi János elnök jóváhagyott, és továbbította az illetékeseknek. Nem számítottam rá, hogy ilyen elismerésben részesítenek, egy kicsit el is érzékenyültem

– mondta a veol.hu-nak Lőrincz Gábor rend­őr törzszászlós, aki a Balatonalmádi Rendőrkapitányság állományában van, így még jobban meg tudja oldani a polgárőrség vezetését, hiszen ezáltal sokkal szorosabb kapcsolatot alakítanak ki egymással a rendőrök és a polgárőrök.

 Hivatalosan 1990-ben kezdte meg működését Balatonfűzfőn a civilszervezet, de akkor még nem polgárőrként, hanem mint közbiztonsági csoportok, melyek a gyártelepen és Fűzfő-fürdőn működtek. Ebből alakult ki nyolc év múlva a polgárőrség.

Lőrincz Gábor 2013 óta vezetője a Balatonfűzfői Polgárőr Egyesületnek, melynek jelenleg 39 tagja van, ebből mintegy húszan veszik ki részüket rendszeresen a munkából, akik hetente legalább egyszer szolgálatot teljesítenek a településen. Ráadásul több városi rendezvényen is segítettek az elmúlt években.

Lőrincz Gábor úgy véli, hogy hazánkban minden településen szükség lenne polgárőrségre, hiszen ezáltal jelentősen csökkenne a bűnesetek száma, ami az elmúlt években Balatonfűzfőre is jellemző tendencia volt.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet az interneten elkövetett bűncselekményekre, melyek napjainkban egyre gyakoribbak. Ezek felderítésében sajnos a rendőrség és a polgárőrség csak részben tud segítséget nyújtani, így arra hívná fel a figyelmet, hogy fokozottan óvatosan vásároljunk termékeket az interneten, mert nagyon sokszor volt rá példa, hogy a vevő előre elutalta a pénzt, később pedig nem kapta meg a kiválasztott árut.

Az elmúlt évek során több fűzfői lakost is megkárosítottak hasonló módon, és ez nemcsak az idősebb korosztályt, hanem a fiatalokat is érintette.