Csekélyebb az utasforgalom a balatoni hajójáratokon (InfoRádió)

Bár idén már egymilliónál is több utast szállítottak a Bahart hajói a Balatonon, a korábbi korlátozások miatt az utasforgalom így is elmarad az előző évekétől – mondta el az InfoRádiónak Dónucz László, a társaság értékesítési és forgalmi igazgatója. A településeket összekötő menetrendi járatok idén 16 településről indulnak, a hajók 9 útvonalon járnak. 

A két legkedveltebb – a Siófok-Balatonfüred-Tihany és a Fonyód-Badacsony közötti – útvonalon naponta 12 járat is indul – mondta az InfoRádióban Dónucz László, a BAHART értékesítési és forgalmi igazgatója, hozzátéve, hogy a keleti medencében Siófok és Füred között még bővítették is a járatszámot.

Pénteken, szombaton és vasárnap egy késő esti járat is indul Balatonfüredről Siófokra 21 órakor, így aki a borhetekről egy kicsit később akar hazatérni, már erre is van lehetősége. “Ezzel párban Siófokról Füredre szombaton, vasárnap és hétfőn egy kora reggeli, 9 órás járat is indul” – mondta Dónucz László.

Beszámolt arról is, hogy a menetrendek kiváltásakor számos kedvezményt igénybe lehet venni.

“A legkedveltebb kedvezmény az utóbbi időszakban a Kajla – ez gyakorlatilag a 6-11 éves diákoknak térítésmentes utazásra ad lehetőséget, ráadásul korlátlan számban a települések közötti menetrend szerinti hajókon”

– mondta az igazgató. Tapasztalataik szerint nagyon népszerű a Visszajövünk kampány is, melynek keretében 15 százalékkal olcsóbban lehet felszállni mind a menetrendi, mind a sétahajókra.

“Nagyon sok együttműködésünk van a Balaton-parti szolgáltatókkal, számos kedvezményt lehet igénybe venni a Bahart által osztott kuponokkal, de a hajómenetjegyek kiváltásánál is lehet ezeket a kedvezményeket érvényesíteni”

– mondta Dónucz László.

A járványhelyzet miatt alapvetően a személyhajózási üzletág szenvedett nagyobb károkat. A kompközlekedésben szerencsére már május végétől kezdett visszaállni a normál helyzet.

“Összességében azonban elmondhatjuk, hogy 2020. augusztus 9-ig,bár túl vagyunk az egymillió utason, de 300 ezerrel kevesebben vették igénybe a személyhajózási és kompszolgáltatásokat, mint tavaly”

– összegezte Dónucz László. Ebből nagyjából 170 ezer a személyhajózás, és mintegy 130 ezer fős az elmaradás a kompszolgáltatásban. Az utasforgalom pedig úgy oszlott meg, hogy nagyságrendileg 720 ezer fő választotta a komputazást, és körülbelül 300 ezren ültek fel a személyhajókra.