Családi együttműködéssel készül a házi sajt Siófokon (sonline.hu)

Valódi családi vállalkozássá nőtte ki magát a siófoki Nübel Sajt házi sajtmanufaktúra. Az isteni finomságok saját alapanyagokból a legnagyobb gondossággal készülnek Varga Éva Izabella konyhájában férje segítségével.


A hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét is szerette Gombóc Artúr. Ugyanígy vagyunk a sajtokkal is, mindegy hogy lapos, gömbölyű, ízesített vagy natúr, csak sajt legyen.

Az azonban már nem mindegy, hogyan és miből készítik a finom csemegét. Varga Éva Izabella és férje évek során csiszolgatták, tökéletesítették a sajtkészítés fortélyait.

S mivel az egészséges táplálkozás elkötelezett hívei, termékeik színezék-, adalék-, és tartósítószer-mentesek. – Tehéntejből készítünk közel tízféle sajtot – mondta érdeklődésünkre Varga Éva Izabella. – Egy Tamásiban élő barátunk foglalkozik házi sajtkészítéssel és tőle tanultuk meg a módszert, így kaptunk kedvet mi is hozzá.

Ennek már öt éve és mostanra igen csak szélesre nőtt a termékpaletta. Készülnek érlelt sajtok, amelyek minimum hat hétig pihennek egy régi borospincében. Ezekből többféle ízesítéssel állítanak elő termékeket: natúr, chillis, bazsalikomos, levendulás, borókabogyós és füstölt is szerepel a kínálatban. De emmentáli és parmezán-jellegű, zsírszegény és mascarpone jellegű, valamint friss krémsajt is kikerül a töreki manufaktúrából.

– A sajtokon kívül kefírt, ivójoghurtot, görögjoghurtot és még krémtúrót is gyártunk – mondta érdeklődésünkre Varga Éva Izabella. – A férjemmel ketten csináljuk és vasárnap kivételével minden nap van gyártás.
A kiváló alapanyagot pedig a bértartásban lévő tehenek adják, amelyek teljesen természetes körülmények között töltik mindennapjaikat Lullán. – Négy tehenünk van – mondta Nübel Sajt megálmodója. – Azért nem itt, mert a házunknál nincs megfelelő hely az állatok tartására.

A tej mennyisége változó, de átlagosan napi 15 liter tejet ad egy tehén. Persze ez az időjárástól is függ.
– Úgy lehet számolni, hogy 50 liter tejből 5 kilogramm sajt készülhet – magyarázta Varga Éva Izabella. – Teljes tejből készítünk mindent, megőrizve annak összes tápértékét, vitamin és ásványi anyag tartalmát. Nálunk a hagyomány és a modernitás egyszerre van jelen, hogy a családok asztalára minőségi élelmiszer kerülhessen.

A házaspár számára a sajt és tejtermék készítés hobbi, emellett természetesen mindkettejüknek van főállása. De szerteágazó teendőik között is találnak időt arra, hogy helyi termék napokon, piacokon ismertessék meg a vásárlókat a minőségi kézműves termékek fogyasztásának lehetőségével – írja a sonline.hu.