Csak a takaróik széléig nyújtóztak a somogyi önkormányzatok (sonline.hu)

Nehéz éven vannak túl a somogyi önkormányzatok is, ennek ellenére az általunk megkérdezett polgármesterek nincsenek elkeseredve. A munkahelyeket szinte mindenhol meg tudták őrizni és több fejlesztést is megvalósítottak a településeken – írja a sonline.hu.

Átvészelték a tavalyi évet és stabil gazdasági helyzetben lépett át az ideibe a somogyi városok legtöbbje.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere azt mondta: települése 26 millió forint gépjármű- és 60 millió forint idegenforgalmi adótól esett el, ennek ellenére a munkahelyek nem voltak veszélyben. A megkezdett beruházásokat be tudták fejezni, a kisebb önerős fejlesztéseket azonban „visszafogták”. Hangsúlyozta; rosszabb évre számított, a július és az augusztus kimondottan erős volt. – A vállalkozások is csökkentették veszteségeiket, sőt voltak, akik meg is erősödtek – tette hozzá.

Sütő László, Marcali polgármestere elmondta; 41 millió forint gépjármű- és 60–80 millió forint iparűzési adótól estek el, s emiatt több út- és járdafelújítás elmaradt, a sport- és kulturális támogatásokat pedig húsz százalékkal csökkentették, a város azonban működőképes maradt. Nem kellett elküldeniük egyetlen dolgozót sem és a nagyobb beruházásaik is rendben zajlanak.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke elmondta; a koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg a települések működését, hiszen több intézményt is be kellett zárni a falvakban és a városokban. Azok a települések, amelyek a turizmusból élnek nagyon megsínylették az évet.

– Mindent át kellett szerveznünk – mondta Füstös János, csurgói polgármester. – A költségvetésünket módosítani kellett, a működésünket azonban sikerült stabilizálni és kiszámíthatóvá tenni. A rendezvényekre elkülönített pénzt átcsoportosítottuk a védekezésre. Senkit sem küldtünk el és a fizetését is mindenki megkapta.