Club Aliga: egy fejlesztés mentén pusztuló közpark

Balatonvilágoson a Club Aliga kikötő előtti közparkban a gépi munkák során tucatnyi fa gyökérzete sérült, a gépek miatt tömörült a körülöttük levő talaj. A talaj fóliázása és kaviccsal borítása összességében rontja a fák vízfelvételi lehetőségeit és a talaj egészségi állapotát is, így összességében a fák statikája is jelentősen romlott. Az élettartalmuk várhatóan jelentősen csökkenni fog, sőt a jövőben a meggyengült gyökérzetük miatt erősen fennáll a kidőlés veszélye is – olvasható az Aligai Fürdőegyesület (AFE)  közösségi oldalán, ahol fotókon is bemutatják a károkat.

 

Mint írják, a minap már ki is dőlt egy fenyőfa, melynek a gyökérzetét teljesen körbevágták.

A beszámoló szerint az egyesület korábbi, figyelemfelhívó bejegyzésünk után a kivitelező favédő kereteket állított fel. Ez azonban már megkésett lépés volt, az érdemi pusztítás már korábban megtörtént.

Elfogadhatatlannak és szégyenletesnek tartjuk azt, ahogyan a vagyonkezelő PRO-MOT bánik a területtel, ami első sorban egy közpark, a Magyar Állam, a magyar emberek tulajdona, ám most már zöldterületet csak nyomokban tartalmaz”
– olasható az AFE Facebook oldalán.
A képes beszámolóik:
.
Vitorlásmosó készül? 
„A közparkban elvégzett rombolás vélhetően összefügg a kikötő-üzemeltetés fejlesztésével is, ugyanis a héten a déli mólószár előtt kerítést húzatott fel a beruházó, a helyiek tudomása szerint egy vitorlásmosó létrehozása miatt. A felépített kerítéssel egy lépésnyire került a PRO-MOT a bekerített terület teljes lezárásától, melyet egyébként a kiemelő kormányrendelet szeptemberi módosítása lehetővé tesz neki” – áll az AFE csütörtöki közleményében.
„A Club Aligai fejlesztések valamiért mindig újabb közterületek lezárásával és a természet elpusztításával valósulnak meg, miközben azok előnyeit csak egy nagyon szűk réteg fogja élvezi” – fogalmaz a közlemény.
A kikötő előtti terület lekerítéséről írt beszámoló ITT érhető el.