Ciszterci rekreációs és továbbképzési központot adtak át Balatonalmádiban (magyarkurir.hu)

A négy nagyvárosban (Budapesten, Egerben, Pécsen és Székesfehérváron) öt nevelési-oktatási intézményt fenntartó Zirci Ciszterci Apátság régi terve valósult meg, amikor elkészült és megkezdi működését Balatonalmádiban a Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központ. Az intézményt Udvardy György veszprémi érsek áldotta meg és Bérczi Bernát OCist zirci apát adta át.

Köszöntőbeszédében a zirci apát visszatekintett a központ keletkezésének történetére. Elmondta, hogy az intézményt egy 2003-ban bezárt általános iskola épületében alakították ki. A fejlesztés kezdete egy évtizedre nyúlik vissza, de néhány évvel ezelőtt kapott új lendületet. Bérczi Bernát méltatta a kreativitást és a minőségi, színes teret, melyet a tervezők megálmodtak az itt táborozók számára, akik már ezen a nyáron birtokba vehetik az épületet és a hozzá tartozó területet – írja a magyarkurir.hu.

Udvardy György érsek azt emelte ki, hogy az áldás elsősorban nem az épületnek, hanem az építőknek és azoknak szól, akik majd azt az Isten szándéka szerint használják.

A Balatontól mintegy kétszáz méterre álló épület nagy kerttel, sportpályákkal, szabadtéri színpaddal, korszerű berendezéssel és felszereléssel várja a táborozó diákokat. A két szinten elhelyezkedő, saját zuhanyzós, légkondicionált szobákban, melyek között hat-, három- és kétágyasok is vannak, egy időben összesen 133 főt lehet elszállásolni.

A közösségi terek közül kiemelkedik a kápolna és a különterem, míg az emeleten egy fedett és nyitott terasz is a közösségi programokat szolgálja. A központ saját konyhával és két részre osztható étkezővel is rendelkezik.

A zirci apátság intézményeiben nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás mellett a nevelésre. Küldetésük, céljuk, hogy a fiatalok istenképmási voltukat felismerve, a ciszterci értékek mellett elköteleződve közösségben gondolkodó felnőtté váljanak. A Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központ létrehozásának legfőbb célja teret adni a ciszterci nevelési modellnek.