Cipőre vadászik a balatoni róka (sonline.hu)

Bűnbanda portyázik a balatoni településeken. Az éj leple alatt, de akár fényes nappal is akcióba lépnek. A károsultaktól azt lopják el, ami az üldözésben segítségükre lenne: a cipőiket.

Hajnalban még láttam a cipőmet a bejárat előtt, hétkor, amikor dolgozni indultam, már csak fél pár várt ott – mondta a fonyódi Csikós István. Azt gondoltam: bárki is volt, lopta volna el mindkettőt!

Tűvé tette az udvart, de hiába, aztán másnap a közösségi médiában találkozott az ellopott cipőjével. Több száz méterre, a szomszéd utcában megtalálták és közzé tették a lábbeli fényképét egy másik fél párral együtt.

  Reggelente kutyát sétáltatok, s ekkor találkoztam egy utcabéli hölggyel, aki szintén a lábbelijét kereste. A szomszédból a vendégek cipői tűntek el. A szomszédok arra kértek, nézzek körül én is a kertben, hátha meglesznek a lábbelik. Hazamentem, és két fél pár cipőt találtam. A fotóit feltettem egy fonyódi közösségi oldalra – sorolta Valent Anna, aki két éve lakik Fonyódon, néhány száz méterre Csikóséktól.

Örültem, hogy nem dobtam ki a maradék fél párt – mondta Csikós István, hozzátéve: hamar kiderült a számukra, hogy rókák tréfálják meg őket sorozatosan.

Valent Anna meg is örökítette az egyik ravaszdit.

Velünk is megesett, hogy hat pár lábbelink volt szétszórva a kertben – tette hozzá.

A cipőpárosító történet első hallásra szórakoztatónak tűnhet, ám nagy veszélyt rejt magában. – A jelenség nem egyedi, a fiatal rókák szívesen játszanak a szagos prédával – mondta Bende Zsolt, aki hivatásos vadászként dolgozik nem messze az eset helyszínétől. Szerinte az ember a felelős azért, ami itt történik.

Ezek a rókák nem a berekből lopóznak ide, hanem már a lakott területeken születtek. Cseppet sem félnek az embertől, s a felelőtlen hulladékkezelés kapcsán minden táplálékuk megvan. Ezek az urbanizált rókák úgy kölykeznek akár egy barkácsáruházakban vásárolható kerti fészer alatt, mintha a berek nyugalmában tennék azt. Sőt, előfordul, hogy a nyaralótulajdonosok még segítenek is felnevelni a szaporulatot. Többször is tapasztaltam, hogy etetik a rókákat, sőt az is előfordul, hogy a kisgyerekek – a szülők jóváhagyásával – együtt játszanak a rókafiakkal az udvaron, vagy akár a kerti medencében is – mondta Bende Zsolt. – Amikor a róka megnő, és komolyan odakap a játék során, már nem tűnik olyan aranyosnak – mondta.

A cikk folytatása itt elolvasható.