Cholnoky-emlékdíj Veszprémtől Tenk Tamás gyermekgyógyásznak (veol.hu)

Az orvostudomány területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Cholnoky-emlékdíjat vehetett át Tenk Tamás gyermekgyógyász főorvos hétfőn Veszprémben a városházán – írja a veol.hu.

 

A város közgyűlése által odaítélt díjat Porga Gyula polgármester adta át.

Töreki-Vörös Ibolya, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója köszöntőjében a gyermekgyógyászatban dolgozók munkáját méltatva kiemelte, a technika fejlődése, az ismeretek bővülése, a higiéniai színvonal emelkedése és az újszülöttek ellátását lehetővé tevő speciális osztályok kialakítása is hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen javultak a világra jött gyermekek életben maradásának esélyei az utóbbi években. Hozzátette, míg az 1960-as években egy egy kilogrammos újszülött megmentésének esélye öt százalék volt, addig a kétezres évekre ez az arány 95 százalékra emelkedett.

A főigazgató elmondta, Tenk Tamás magasan képzett és kiemelkedő szakorvos, akinek az újszülött és koraszülött-ellátás, valamint az utógondozás terén kiemelkedő szakmai érdemei vannak. A díjazott méltatásában azt írták, Tenk Tamás a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1998-ban, azóta a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centrumában dolgozik. Jelenleg a koraszülötteket és beteg újszülötteket ellátó Perinatális Intenzív Centrum (PIC) főorvosa, gyermekgyógyász és neonatológus szakorvos.

Elhangzott, Tenk Tamás szervezi és irányítja azt a folyamatot, amely szükséges a babák sikeres kezeléséhez, életben maradásukhoz és felépülésükhöz. Jelen van a rizikószüléseknél, az életképesség határán születettek, vagy betegen világra jött kicsik intenzív ellátásánál, valamint oktatja a fiatalokat, orvosokat, szakdolgozókat.

A Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumi elnökeként szervezi és maga is végzi a folyamatos ellátást biztosító mentőszolgálat munkáját.

***

A Cholnoky-emlékdíjat 2005 óta adományozzák a természettudomány, az orvostudomány, a jogtudomány vagy az irodalom területén Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkája elismeréseként.