Célegyenesben a Balaton vízgyűjtőjének vízügyi rehabilitációja (magyarepitok.hu)

Jól haladnak az összesen 14 balatoni vízfolyáson, a Lesence-szűrőmezőn, valamint a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyainál végzett kotrási, műtárgyépítési és felújítási munkák, amelyeket most a közönségnek is bemutattak a Szabadics Zrt. munkatársai.

A szeptember 20-án megrendezett projektbemutató „study tour” rendezvényen a Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés LOT3-as projekt részeként végzett, Zala és Veszprém vármegyei Eger-víz patak kotrási munkálatainak előrehaladását mutatták be a szakemberek.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumának megbízásából a Szabadics Zrt. végzi el kivitelezőként.

Legnagyobb tavunk védelme a cél

A Balatont érő terhelések enyhítésére számos intézkedés történt az elmúlt három évtizedben. Több kisvízfolyásnál épültek olyan műszaki létesítmények (nádas szűrőmezők, sankolók és uszadékfogók), amelyek sikerrel tartják vissza az érkező hordalékot és a szerves tápanyagokat a tó vizétől. A Szabadics Zrt. azon dolgozik most, hogy a kiépített védelmi rendszer hosszútávon is el tudja látni a feladatát.

Jelenleg is folyamatban van a Balaton északi partján található Lesence-vízrendszer revitalizációja, ami a Balaton vízvédelmének egyik kulcseleme, de persze a vízminőség javítása elképzelhetetlen a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer megfelelő működése nélkül – ezért volt a jelenlegi projekt része két Kis-Balatoni zsilip építészeti, gépészeti és villamos felújítása is.

Emellett már hat vízfolyás (Lovasi-séd, Kéki-patak, Örvényesi-séd, Burnót-patak, Eger-víz és Cinege-patak) hordalék- és uszadékfogóinak műszaki átadás-átvétele is befejeződött. Az Eger-víz esetében a tápanyagterhelés és a vízminőség folyamatos nyomon követése érdekében vízhozam és vízminőségmérő monitoringállomást is létesítettek.

A teljes cikk itt elolvasható.