Bűnmegelőzés Siófokon (police.hu)

Folytatódott a siófoki bűnmegelőzési szakemberek figyelemfelkeltő akciója. Októberben, az időskorúak hónapjában a Siófoki Rendőrkapitányság bűnmegelőzési- és áldozatvédelmi munkatársai figyelemfelhívó előadás-sorozatot tartanak a környékben élők számára.

A sorozat második és harmadik állomásaként, 2019. október 14-én a Ságvári Szivárvány Nyugdíjas Klubba, majd 15-én a Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központ Idősek Nappali Intézményébe látogattak el, ahol az áldozattá válás megelőzése érdekében, kiemelten az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös csalásokkal kapcsolatban látták el tanácsokkal az érdeklődőket – olvasható a police.hu-n.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

  • Ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt, és értékesebb értéktárgyakat lehetőség szerint zárja el falban rögzített széfbe!
  • Ha nem feltétlenül szükséges, ne engedjen be idegeneket! Kerülje a házaló árusoktól való vásárlást! A lakásába beengedett idegeneket ne hagyja egyedül! Hívjon szomszédot, ismerőst, családtagot segítségül!
  • Készítsen házi értékleltárt, melyben rögzíti értékes ingóságai, műszaki cikkei jellemzőit, gyártási számát, melyek megkönnyítik az ellopott dolgok beazonosítását. Ha betörést észlelt otthonában, lehetőség szerint ne változtasson a helyszínen, ezzel fontos nyomokat semmisíthet meg!
  • Bankkártyáját, pénz- és irattárcáját vásárláskor tartsa biztonságos helyen – táska belsejében, belső zsebekben. A kártya PIN kódját jegyezze meg, soha ne írja fel és ne tárolja a bankkártya mellett! Táskáját ne hagyja nyitott állapotban és ne tegye a bevásárló kocsiba!
  • A lakása bejárati ajtajára szereltessen biztonsági láncot, használjon elektromos ajtóéket!
  • Lehetőségeihez mérten szereltessen fel védelmi eszközöket (biztonságos kerítést, ablakrácsot, riasztókat, jelzőberendezéseket)!
  • Ajtajára, postaládájára lehetőleg csak vezetéknevet írjon! Kerülje például az „özvegy”, a doktor” címek kiírását, amiből anyagi viszonyaira, vagy egyedül élő állapotára következtethet a behatoló.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében tovább arra kéri a lakosságot, hogy bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget!