Bűnmegelőzés a Balaton Déli partján

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya idén tizenegyedik alkalommal szervezte meg a „Boldog, Biztonságos Karácsonyt!” bűnmegelőzési program-sorozatot.

(Fotó: police.hu)

A Fonyódi Rendőrkapitányság áldozatvédelmi munkatársai Fonyódon és Balatonbogláron a forgalmasabb áruházakban 2019 decemberében több alkalommal figyelmeztették az óvatlan vásárlókat értékeik fokozott védelmére, valamint figyelemfelhívó kiadványokat osztogattak.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai az év végi ünnepekre:

  • Fokozottan figyeljen értékeire, főként az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során!
  • Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek, fogja kezében, vagy viselje vállán!
  • Az ünnepekre készülődés során sokan figyelmetlenül járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek akár pár másodperc is elég, hogy e figyelmetlenséget kihasználva, feltörjék a járművet, megszerezve a kiszemelt értékeket és akár jelentős kárt okozzanak az autóban.
  • Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatnak adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva, saját maguk számára próbálják megszerezni a pénzt. A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.
  • Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatás vehető igénybe a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit.
  • A legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni.
  • Bankkártya használata esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljon, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.
  • Bankkártyánkkal kapcsolatos adataira csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljon!