BTSZ: a bor és a tök jól kompenzálja a szélsőséges időjárást

A szokatlanul meleg szeptember és október jót tett a balatoni turizmusnak. A jó időnek köszönhetően sikerülhet kompenzálni azokat a bevételkieséseket, amelyeket a balatoni turizmus szenvedett el a májusi rossz időjárás miatt. Az őszi iskolai szünet, az egyre színesebb programkínálat sokat segít abban, hogy több szálláshelyen teltház legyen még november végén is – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) alelnöke. A szervezet a közleményében felsorolja a közelgő balatoni programokat is.

Október utolsó hétvégéjére, november elejére számos olyan programot szerveznek a Balaton partján, amelyek a közeledő hűvösebb idő ellenére is tömegeket vonzhatnak a Balaton partjára. Ezek többnyire a boros és tökös fesztiválok tematikáját követik. Ilyen családi program például:

  • Tök jó Zalakaroson (okt. 26. – nov. 2.)
  • BAHART – Halloween Gyerek- és Party hajók, Siófokról és Balatonfüredről (nov. 2.)
  • Füred Kapitány, a balatoni mesehős kincsvadászata (Nov.2)
  • V. Tökös Futás Siófokon & Balatuning IV. Születésnap (nov. 3.)
  • Szőlőhegyi Piknik Zalakaroson (nov. 8-9.)
  • Márton-nap Gyenesdiáson (nov. 9.)
  • Márton-napi vigasság és tökfaragó verseny Badacsonytomajon (nov. 9.)
  • Libadalom Siófokon (nov. 15-17.)

A következő hetekben egyébként számos más eseményt is szerveznek a Balaton partján, amelyek miatt érdemes lehet útra kelni. Ezeket a Nyitott Balaton akció keretén belül szervezik meg. Idén 284 szálláshely és 140 étterem, büfé, cukrászda csatlakozott a 11. alkalommal megszervezett akcióhoz, amelynek keretén belül azt szeretnék bebizonyítani, hogy van miért a Balatonra utazni az őszi időszakban is. Az egész régiót átfogó kampányt a szüreti időszakhoz, az iskolai szünethez és a Márton napi eseményekhez igazították. November 10-ig több mint száztíz programot szerveznek annak érdekében, hogy a Balatonra több turista érkezzen az őszi időszakban – mondta Fekete Tamás. 

Mint ismert, a Balatonnál a turisták által eltöltött vendégéjszakák száma elmaradt az egy évvel korábbitól a májusi időszakban. A KSH adatai azt mutatták, hogy az előző év első öt hónapjához képest majdnem 2 százalékos volt a csökkenés a vendégéjszakák számában. Ebben komoly szerepe volt az átlagnál hidegebb májusnak és a hűvös, júniusra eső pünkösdnek. Az ilyen szélsőséges időjárási viszonyok elkerülése nem tervezhető, de a jó, minőségi programok igen. Ezek segítenek abban, hogy a Balaton ne csak a nyári időszakban legyen vonzó úti cél a turisták számára – mondta az alelnök.