Bővítené a szálláslehetőségeket Tihany (Tihanyi Visszhang)

Idén folytatódott az évek óta tartó tendencia és tovább nőtt a település bevétele, tavalyhoz képest emelkedett a vendégéjszakák száma is, a település szálláshelyeinek szinte teljes a kihasználtsága. A további fejlődés érdekében mindenképp új szállodát kell létesíteni Tihanyban – hangzott el a közmeghallgatáson.

Tihany költségvetése stabil, tavalyhoz képest nőttek az adóbevételek, a parkolásból származó bevétel jelentősen, 26 millió forinttal emelkedett, a vendégéjszakák száma is nőtt, ez év október végéig 5 százalékkal többen szálltak meg a településen, mint tavaly.

– Folyamatos a fejlődés, évek óta sikerül az előző évet túlszárnyalnunk. De azt látni kell, hogy a jelenlegi szálláskapacitással nincs esélyünk elérni a kitűzött célt, az évi közel 200 ezer vendégéjszakát. Az örömteli, hogy a szálláshelyeink az év nagy részében jó kihasználtsággal működnek, és egyre több vendég érkezik hozzánk, de a szezonban ennél is sokkal több vendég maradna Tihanyban, ha találna szállást. Nagyon fontos a szálláslehetőségek bővítése, amire van is esély – idézi a Tihanyi Visszhang Tósoki Imre polgármestert, aki a fórumon utalt arra, hogy az egykori József főherceg kastélyban pár év múlva egy 150 szobás szálloda nyílik, és egy villa-park fejlesztés is elkezdődik a településen. Ráadásul ezek a beruházások az adóbevételeket is jelentősen növelik majd.

Az évértékelésen elhangzott: az Entente Florale Europe nemzetközi versenyen elért fődíj után rangos különdíjat nyert idén Tihany a Communites in Bloom világversenyen is, aminek értelmében a közösség építésben világelsőnek számít a település. Az elismerés mindenképp presztízs értékkel bír.

Tósoki Imre kitért a már zajló illetve a várható fejlesztésekre is. Az ön kormányzat 180 millió forintból fejleszti a közlekedést, egyebek mellett felújítja a Major utcát, elkészült a sportöltöző, a Civilek Háza és az általános iskola energetikai fejlesztése, a sportcsarnok pedig várhatóan márciusra lesz kész. Jövőre két jelentős program is elkezdődik, megújul az egykori apátsági magtár, amely turisztikai fogadótér lesz, a Visszhang-domb, díszburkolatot kap a Porta Pacis, és milliárdos turisztikai fejlesztés is indul