Bőven van nyári munkalehetőség a diákok számára (somogytv.hu)

Kukorica címerezésre, hostesskedésre, de elektronikai vagy éppen élelmiszeripari munkákra is lehet jelentkezni a nyári szünet ideje alatt. Emellett a Balaton-parti szállodákban és vendéglátóhelyeken is egyre több diákot alkalmaznának a vállalkozások. A 1200 forintot is elérő órabér mellé több helyen szállást és étkezést is biztosítanak a fiatalok számára.

 

Bár az iskolának még nincsen vége, sokan már most lecsapnak a legjobban fizető diákmunkákra. A fiatalok pedig több száz lehetőség közül válogathatnak, hiszen az egész megyében hirdetik a különféle álláslehetőségeket a nyári szünetre.

Dakó Roland, régiós vezető, Meló-Diák Kft.:

– Már sorra érkeznek a felkeresések a különböző cégektől, partnerektől. Gyárakba, üzemekbe, szabadságok helyettesítésére nagyon sokan vesznek igénybe diákmunkát. Ez lehet elektronikai ipar, élelmiszeripar, ezentúl több fürdőbe dolgoznak diákok, hiszen ők azok, akik ráérnek ebben az időszakban.

Annak a diáknak, aki például úszómesteri munkára jelentkezik, tanfolyamot is indít a munkaerő-kölcsönző cég. Egyre több a Balaton-parti álláslehetőség is a fiatalok számára. Itt az is előny, ha valaki vendéglátós iskolában tanul.

– A szállodákba, kempingekbe, büfékbe, éttermekbe különösen keresettek a szakácsok, felszolgálók. Ugye ezt a nyári 2 – 2 és fél hónapos időszakot nagyon sokan diákmunkával oldják meg, mert más módon már nem tudják – mondta Dakó Roland. beszélt arról is, hogy a Balaton-parton több helyen szállást és étkezést is biztosítanak a diákok számára, hogy még vonzóbbá tegyék a munkát. Az órabérek a minimálbértől –  ami idén 733 forintos óradíjnál kezdődik -,  lehet akár 1100-1200 forint is a balaton part vonzáskörzetében. Ezen felül tud még ajánlani a Meló-Diák Kft. mezőgazdasági munkákat, gyümölcsszedést, kukorica címerezést.

A fiataloknak érdemes annak is utánaérdeklődniük, hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkavállalásra. Az elmúlt évekhez hasonlóan nappali tagozatos iskolalátogatási igazolás kell és a 16. életév betöltése is szükséges ahhoz, hogy valaki állásra jelentkezzen. A felsőfokú tanulmányokat végző hallgatók esetében passzív félévvel is lehet munkát vállalni.