„Botra fel!” túra Balatonszabadiban

A korábbi évek sikereit követve 2024-ben hatodik alkalommal startol el a Botra fel! a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége kezdeményezése, melyhez idén a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozik. Május 25-én az ország 20 pontján, köztük Balatonszabadiban vehetnek részt az érdeklődők közös nordic walking sétákon: a minden korosztály számára élvezetes és hatékony, egyszerűen elsajátítható mozgásforma mellett ingyenes egészségügyi vizsgálatok, többek között vércukor- és haskörfogatmérés segít rámutatni az aktív életmód fontosságára.

 

Május végén ismét együtt mozoghatunk a friss levegőn az országos Botra fel! kampánnyal, melyet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) indított útjára 2017-ben – közölték a szervezők.

„A kezdeményezéssel az a célunk, hogy rámutassunk, a civilizációs betegségek okozta spirálszerű egészségromlásba nagyon könnyű belecsúszni. Ma már pontosan tudjuk, hogy az olyan betegségek, mint a diabétesz, a magas vérnyomás vagy éppen az idült vesebetegség, összefüggnek egymással, egyik szövődményből következik a másik. Éppen ezért nehéz átfogó kezelési protokollt összeállítani, azonban a rendszeres mozgás és az egészséges testsúly megőrzése mind a megelőzésben, mind a terápiában fontos szerepet játszik”

– mondja Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

A kampányhoz 2022-ben társult a Magyar Hypertonia Társaság, tavaly pedig a Magyar Szabadidősport Szövetség, jelezve, hogy a testmozgás egy olyan univerzális egészségmegőrző szokás, amely minden szempontból nélkülözhetetlen az életünkben.

Az orvosszakmai szervezetek szerint a kóros túlsúly – jelenleg a 30-as BMI (body mass index, testtömegindex) felett számít valaki elhízottnak – összességében több mint húszféle szövődményes betegséget okozhat. Ezek között jelentősek a szív- és érrendszeri elváltozások. „A felnőtt magyar lakosság több mint 35%-át érinti a magasvérnyomás-betegség, és tévedés azt hinni, hogy csak az időseket veszélyezteti. A probléma már fiatalabb korban is előfordul, hazai adatok szerint legalább minden negyedik elhízott gyermek esetén állhat fenn magas vérnyomás. A május egyébként a vérnyomásmérés hónapja, ezért is csatlakoztunk nagy örömmel a Botra fel! kezdeményezéshez, hiszen nagyon fontosnak tartjuk az edukációt és a rendszeres önellenőrzést mind a vérnyomás, mind a vércukorértékek, mind a testsúlykontroll kapcsán. Gyakran tapasztaljuk, hogy az emberek nincsenek tisztában a megfelelő értékekkel, ritkán ellenőrzik őket vagy egyszerűen nem is tulajdonítanak jelentőséget nekik” 

– figyelmeztet Járai Zoltán professzor, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke.

Az önellenőrzés jelentőségéről a május 25-én csatlakozók személyesen is meggyőződhetnek: vércukor- és vérnyomásértékeiket a program előtt és után is megmérethetik, így maguk is megbizonyosodhatnak az intenzív testmozgás jótékony hatásairól, de a helyszíneken a haskörfogat mérésére és a BMI számítására is lehetőséget biztosítanak. Emellett 1000 példány talál majd gazdára a résztvevők között a Sláger TV műsora alapján készült „Életöröm – ínyenc receptek cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, életmódváltóknak” című receptkönyvből. A kampány és a programok idei támogatói az egybeépített folyamatos cukormonitorozó rendszert, a CareSens Air-t itthon bevezető 77 Elektronika Kft., illetve a Lilly Hungária Kft. és Hartmann-Rico Hungária Kft.

Nordic walking – tökéletes választás minden korosztálynak

A Botra fel! eseménysorozat középpontjában a testmozgással kapcsolatos szemléletformálás áll, az aktív életmód népszerűsítésére pedig kiváló sportnak bizonyul a nordic walking, melyet edzettségi szinttől, testsúlytól, életkortól függetlenül bárki elsajátíthat csupán 30-40 perc alatt. Eredetileg a finn sífutók számára fejlesztették ki az 1930-as években, de napjainkban egyre többen fedezik fel e mozgásforma előnyeit. A „nordikozáshoz” csak két speciális sétabotra van szükség, amelyek tehermentesítik a térdeket és az alsó testrészt, így könnyebbnek érezzük magunkat és teljes mértékben élvezhetjük a mozgást – miközben az „egyszerű” sétával ellentétben a törzs és a felső végtagok izomzatát is dolgoztatjuk. A résztevők emellett azt is megtapasztalhatják, milyen fontos a közösség ereje az egészséges életvitel kialakításában és megtartásában.

A kampányhoz május 25-én az ország összesen 20 településén csatlakozhatnak az érdeklődők, többek között Budapesten, Szegeden, Veszprémben, Sopronban, Székesfehérváron, Győrben vagy Balatonszabadiban. A programon való részvétel ingyenes, regisztrálni pedig a Botra fel! hivatalos weboldalán lehet.