Biztonságosak a Balaton körüli gyógyfürdők (likebalaton.hu)

A Balaton körüli gyógyvizek továbbra is biztonságosan használhatók, a fürdők üzemeltetői mindent megtesznek ennek érdekében. A COVID 19 a medencék vízében és a Hévízi-tóban sem terjed, de a maszk használata a fürdőbe lépő vendégeknek kötelező. Természetesen a vízben nem kell maszkot viselni. 

 

Podlovics Péter, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója elmondta, nem kellet szigorítaniuk a fürdőhasználati szabályokon, az öltözőkig már eddig is kellett a vendégeknek maszkot viselni, amit a fürdés idejére természetesen levehettek, levehetnek.

A bejáratnál egy ultramodern érintésmentes fertőtlenítő kaput helyeztünk el. Ez egy biológiai úton lebomló, környezetbarát fertőtlenítő köddel nem csak a kezet, hanem a ruházatot, táskákat is megszabadítja az oda nem illő dolgoktól, gyors és hatékony. Meg kell állni a kijelző előtt, a berendezés megméri a testhőmérsékletet, beszkenneli a testet, és áthaladás közben ködpermettel fertőtlenít. Mindent elkövetünk azért, hogy biztonságban legyenek a vendégeink. A bejáratoknál és a fürdő területén kérjük az egymás közötti 1,5-2 m-es védőtávolság betartását, ezt piros pontok felfestésével segítjük elő. A fürdő törekszik a készpénzmentes megoldásokra, így javasoljuk a bankkártyás fizetést. A fürdő egész területén, a pihenőterekben, valamint a közlekedőkben szenzoros kézfertőtlenítő pontokat helyeztünk ki. Folyamatosan ellenőrzött gyerekbarát vegyszeradagolást, vízfertőtlenítést végzünk. Fokozott takarítást (medenceterekben, mellékhelyiségekben) és felületfertőtlenítést végeznek kollégáink, az öltözőszekrényeket és az azokat nyitó órákat és fogasokat is folyamatosan fertőtlenítjük. Fürdőnk területén az egyes helységeket ózongenerátor segítségével tisztítjuk. Az ózon erős oxidáló tulajdonságának köszönhetően vegyszerek nélkül szünteti meg a penészt, a kórokozó baktériumok, vírusok megtelepedését, a dohos és egyéb kellemetlen szagokat, a dohányfüst szagát és terjedését minden zárt térben. A medencehasználat előtt és után kötelező az alapos zuhanyzás, a papucs használatot a fürdő teljes területén kötelezővé tettük. A vendéglátó egységek és üzletek a jogszabályoknak megfelelően üzemelnek, kérjük vendégeinket, hogy a személyzet utasításait tartsák be.

– A vízben terjedhet ez a vírus?

A koronavírus fürdővízzel való terjedés kockázata rendkívül csekély. A koronavírusok burkos vírusok, melyek a sérülékeny külső lipid burok miatt kevésbé életképesek a környezetben, mint a nem burkos vírusok. A lipid burok érzékeny az oxidálószerekre, mint például a klórra vagy hidrogén-peroxidra. A tapasztalatok alapján megfelelő üzemeltetés mellett, folyamatos maradék fertőtlenítőszer szint biztosítása esetén fertőzőképes vírus jelenlétére nem kell számítani a forgatóval ellátott medencevízben.

A további részletek itt találhatók.