Biztonságosabbá tennék az új turista-látványosságnak számító Sió-zsilipet

A közönség előtt a napokban megnyitott, közparkká alakított Sió-zsilipnél több hiányosságot is észleltek, így például a megfelelő korlátrendszer, figyelmeztető táblák, és mentőeszközök hiányát – számolt be a balatoni vízirendészet vezetője a siófoki képviselő-testületnek, ahol szó esett a bűncselekmények számának alakulásáról, valamint a hajdani Sió és Hullám szállodák tartós bérbeadásáról egy siófoki campus létesítése céljából, a Siófoki Hírek tudósítása szerint.

 

Siófokon a regisztrált bűncselekmények száma tavaly a 2022. évihez viszonyítva 5,6 százalékkal csökkent (826-ról 780-ra) – olvasható a városi rendőrkapitány beszámolójában, amit egyhangúlag fogadott el a képviselő-testület. Az áprilisi ülésen dr. Fellegi Norbert ezredes, megyei főkapitány-helyettes azt emelte ki: Siófokon úgy csökken a bűnesetek száma, hogy a nyári szezonban jelentősen megnő a városban tartózkodók száma.

 

290 egységből álló kamerarendszer a közbiztonságért

Súlyos, kirívó bűncselekmény 2023-ban sem történt, az online térben elkövetett bűnesetek száma viszont Siófokon is emelkedik (ez persze országos tendencia), nem véletlen, hogy három fős kiber-nyomozói csoport alakult a Somogy megyei főkapitányságon is. A közlekedési helyzettel (azzal, hogy milyen „rend” van az utakon) sem elégedettek a rendőrök, de ez sem siófoki specialitás… Az már sokkal inkább, hogy az immár 290 egységből álló városi kamerarendszer – ahogyan ezt Bene Zsolt ezredes, városi rendőrkapitány hangsúlyozta –, napi segítséget ad a felderítésben és megelőzésben, továbbá a bíróságok is perdöntő bizonyítéknak tekintik a felvételeket.

rendőrség a rendszer bővítését szorgalmazza, például azokon a területeken, ahol új turista-szálláshelyek létesültek az utóbbi időben. A kapitány arról is beszélt: egyetlen gyalogoselütés sem történt az okoszebrákon, melyek villogó fénnyel figyelmeztetik az autóst, ha gyalogos közelít.

 

Nyári szezonban plusz járőrpárost finanszíroz a város

Dr. Lengyel Róbert polgármester bejelentette: zajlanak a tárgyalások a város és a rendőri szervek között arról, hogy – egy sok évvel ezelőtt már bevált gyakorlatot újraélesztve – a nyári szezonban a délutáni, esti, vagy akár az éjszakai órákban állandóan legyen jelen egy gyalogos rendőrjárőr páros a belvárosban a város finanszírozása révén, többek között a városközpont padjait elfoglaló hajléktalanok megrendszabályozása érdekében.

 

Fokozni kellene a zsilip biztonságát

A hatóságilag kijelölt siófoki fürdőhelyeken belül egyetlen vízbefulladás sem történt tavaly – erről már Horváth László ezredes számolt be. A polgármester felvetésére, miszerint a kétségtelenül impozáns és új turistacsalogatóul is szolgáló zsilipet a vízirendőrség nézze át biztonsági szempontból, a balatoni vízirendészet vezetője azt mondta: ez már megtörtént. „Magunk is észleltünk több hiányosságot, így például a megfelelő korlátrendszer hiányát, illetve figyelmeztető táblákat és mentőeszközöket is hiányoltunk – így Horváth László. – Jelzésünkkel azonban az illetékesek nem értettek egyet, szerintük fontosabb a látvány. Mivel állampolgári bejelentések is érkeztek, újból fel fogjuk vetni ezeket a vízügynek. Reméljük, sikerrel járunk, mi mindenesetre a meder felőli részre, ami még a vízirendészet illetékességi területe, kihelyeztünk mentőeszközöket…”

 

Campust létesít Siófokon a Debreceni Egyetem

Kilenc igen szavazattal és három tartózkodással véglegesítette a testület a bérleti szerződés szövegét a Debreceni Egyetemmel siófoki campus létesítésére a hajdani Sió és Hullám szállodákban; 15 évre szól a megállapodás, az egyetem nettó 1 milliárd forintot fordít a legutóbb a Gábor Dénes Főiskola által elhagyott épület felújítására, 10 éven belül. Az önkormányzat műszaki szakembert delegál a közbeszerzésieljárás-köteles beruházások bírálatához. Az augusztusban életbe lépő szerződés minden pontja jogszerű a jegyző és a várost képviselő jogi iroda véleménye szerint is.

 

Civil- és sportszervezetek támogatása

Mind a 31 érvényes pályázatot benyújtó civil- és sportszervezet támogatásban részesült idén is a város által erre a célra biztosított 35 millió forintos keretből; 13 sportegyesület között 25 milliót osztottak szét, 18 civil szervezet között 10 millió forintot. Akik a legtöbbet kapták: Balatoni Vasas 3,9 millió, Siófoki Kajak-Kenu SE 3,8 millió, Siófoki Bányász SE 3,4 millió, illetve Siófoki Állatvédő Alapítvány 1,3 millió, C&M Tánc Egyesület 1,1 millió, Hé Helyi Érték Egyesület 1,1 millió forint. Más forrásból a Balatoni Vasas leromlott állapotú öltözőépületének felújítására nettó 18 millió forintot szavaztak meg a képviselők.