Biztonságban a balatoni hajókon

Hajótűz ütött ki a Badacsony katamaránon, melyről az utasokat a tűzoltók a vízirendészet közreműködésével szakszerűen mentették át a BAHART másik hajójára. Szerencsére nem volt valódi haváriahelyzet, csupán egy szakszerűen végrehajtott szimulációs gyakorlat szemtanúi lehettek a sajtó munkatársai.

Az utóbbi idők legnagyobb védelmi gyakorlatát tartotta ma a BAHART az érintett rendvédelmi szervek közreműködésével. A gyakorlat célja az esetleges hasonlóan extrém veszélyt jelentő helyzetekre való maximális felkészültség és a leghatékonyabb, leggyorsabb reagálás elérése.

A szimulált gyakorlat alatt keletkezett tűz észlelése után a hajó személyzete azonnal megtette a szabályok szerinti szükséges lépéseket oltási és elsődleges mentési feladatokat. Ezzel párhuzamosan megtörtént az érintett rendvédelmi szervek, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alá tartozó Siófoki Hivatalos Tűzoltó Parancsnokság és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság értesítése a szimulált havária helyzetről. Az érintett szervek egységei gyorsan reagálva a helyzetre, megkezdték a mentést a víz felől, közreműködve a gyakorlatba mentőhajóként kijelölt Szent Miklós motorossal és személyzetével.

A látványos gyakorlatot követően a résztvevő rendvédelmi szervek és a BAHART közös sajtótájékoztatót tartott a siófoki hajóállomáson. Kekecs Richárd tűzoltó őrnagy, valamint Verb István a Vízirendészet őrnagya kiemelte, hogy a gyakorlat nagyon hatékonyan és gördülékenyen zajlott, bizonyítva a résztvevő szervek és szervezetek maximális felkészültségét.

Kollár József a BAHART vezérigazgatója az összefoglalón elmondta:„A Balatoni Hajózási Zrt. a középtávú stratégiájában foglaltaknak megfelelően kiemelt hangsúlyt fektet az utas- és szolgáltatásbiztonságra, tűz- és érintésvédelemre, valamint a BAHART összes szolgáltatására, ingó és ingatlan vagyonára kiterjedő kármegelőzésre. A közreműködő szervek nyitottságát és professzionális felkészültségét ezúton is köszönöm, hiszen a segítségükkel teljeskörű gyakorlat során éles helyzetben mutathatták meg kollégáink felkészültségüket és építhetik be ezeket a tapasztalatokat az elméleti tudásuk, betartandó szabályok mellé. A mai szimulációs gyakorlat is megmutatta, hogy a BAHART hajóin maximális biztonságban vannak utasaink a Balatonon és az esetleges veszélyhelyzetekben is gyors mentési akcióra, közbeavatkozásra számíthatnak szükség esetén a hajó személyzete mellett a katasztrófavédelem és vízirendőrök bevonásával.”

A Balatoni Hajózási Zrt. a mostani nagyszabású gyakorlat mellett számos szakterületen dolgozó munkatársának tartott szabadtéri szimulációs tűzoltási gyakorlatot a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság bevonásával, mely nagy mértékben segíti az elméleti tűz- és balesetvédelmi oktatások hatékonyságát, valamint a kollégák gyakorlati felkészültségét a hasonló helyzetekre. Számos beruházás, fejlesztés valósult meg a BAHART területén az elmúlt időszakban, így bővült a kamerarendszer hálózat, központi diszpécserszolgálat kezeli ezek adatait és a megfelelő kommunikációt, reakciót, valamint vitorláskikötőkben új tűzvédelmi tárolók és felszerelések kerültek.

A BAHART 2017 évi hajózási szezonja hagyomány szerint húsvét szombaton, április 15-én indul. Az ünnepi hosszúhétvégére Nyuszihajókkal, gyerekeknek, családoknak meglepetéssel készül a Társaság, valamint a tavaszi menetrend szerint 5 kikötőből menetrendi járatokkal, 6 kikötőben sétahajózási lehetőséggel várja az utasokat.