Biciklis pihenőt hoztak létre Siófokon a Baross-hídnál

Biró József, Siófok díszpolgára, a Siófoki Városvédő és Szépítő Egyesület lelkes aktivistájaként már két évtizeddel ezelőtt, a Sió-parti kerékpárút elkészültekor kezdeményezte: biciklis pihenő épüljön a Baross-híd tövében, a balatoni bringakörút és a Sió-parti kerékpárút csatlakozásánál.

 

Az előkészítés és a tervezés azonban a vártnál hosszabbra nyúlt,ingatlancserék révén jutott a város önkormányzata a a Baross-híd és a vasúti híd közötti földnyelv tulajdonjogához, ezt követően kezdődhetett csak el az érdemi munka. A terveket természetesen Biró József készítette el, sőt, a kivitelezési munkák nagy részét is maga vezényelte le – írják a város honlapján.

A városvédő és szépítő egyesület több mint tíz éve kezdett hozzá a pihenő kialakításához saját erőből, saját, kétkezi munkájukkal, illetve adományok révén, az egyesület támogatói, számos helyi vállalkozás segítségével.

Az egyesület jogi személyiségű tagjai jelentős részt vállaltak a kivitelezésből. Az alépítményi munkálatokat a Kővágó Ép Kft / Kővágó Jenő végezte, a burkolatépítést a Fecske Kft. / Hencz Gyula, a fák ültetését a II. számú Mélyépítő Kft / Gál Ferenc és Radnai József. A befejező munkálatokat végezte és a legnagyobb részt vállalta a kivitelezésből az Ökobau Kft. /Májer Tibor és Májer Viktor, cégük dolgozóit illeti köszönet – hangzott el a pénteki avatón. Továbbá dr. Horváth Gyulát, aki a kezdetektől támogatta a munkát.

A mintegy 20 éves ötletből közel 8 millió forintnyi érték valósult meg. A kivitelezési munkálatok 2019-ben kezdődtek, abban az évben a városi önkormányzat 700 ezer forint támogatást biztosított az egyesületnek a beépítésre kerülő anyagok megvásárlásához. A kerékpáros pihenő befejezéséhez az esőbeálló megvásárlásával tavaly 1 millió forintértékben járult hozzá a az önkormányzat.

Most, hogy az esőbeálló is elkészült a város támogatásának köszönhetően, a biciklisek birtokba, használatba vehették a létesítményt, melyet az egyesület nem titkoltan referenciának, mintának is szán; bizonyosan szívesen használnának hasonlókat a kerékpárosok a Balaton, illetve a Sió partján. S ahogyan az ide, a Baross-híd és a vasúti híd közé ültetett facsemetékből idővel liget lesz, a kerékpáros pihenő is bővíthető, fejleszthető a jövőben, további, a bringások kényelmét növelő, közlekedését segítő szolgáltatásokkal.