Beüzemelték Somogyban a jégelhárító rendszert (sonline.hu)

Beüzemelték április 15-étől a jégelhárító rendszereket Somogyban. Már az első napon be kellett kapcsolni a talajgenerátorokat. A szeszélyes tavaszi időjárás miatt pár éve nem május elsején, hanem április 15-én kezdik működtetni a jégelhárító rendszert.

Már a legelső napon be kellett kapcsolni a jégelhárító rendszert Somogyjádon.  Négy órán át működtettük április 15-én a talajgenerátort – mondta a sonline.hu-nak Kovács Zsolt, aki ötödik éve kezeli a francia elv alapján működő rendszert. Egy applikáción keresztül kapjuk a jelzéseket, a tavalyi szezonban 60 alkalommal kellett a berendezést elindítani – tette hozzá.

Kovács Zsolt kiemelte: ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlik a felhőkbe, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen a rendszer működtetésével – jegyezte meg Kovács Zsolt –, de a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz.

1998 óta kezeli a talajgenerátort Szőlősgyörökön Csiga Zoltánné. Tavasztól őszig 24 órás felügyeletre van szükség – mondta el a szőlősgyöröki nyugdíjas.

A talajgenerátor a kertünkben van és a család minden tagja tudja kezelni. A tapasztalatok szerint április második fele és a május a legmozgalmasabb, sokszor éjjel is be kellett kapcsolni a generátort ebben az időszakban, akár több órára is.  Fontosnak tartjuk a rendszer működtetését – jegyezte meg.  Szőlőtermesztéssel foglalkozunk és érdekünk megvédeni a helyi és környékbeli gazdák mellett a saját termésünket is – tette hozzá.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Vármegyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint Somogyban hatvanhárom kézi és négy automata rendszer működik. A működtetéshez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból országosan évi 1,5 milliárd forintot biztosít. Az előzetes számítások szerint minden, a rendszerre fordított 1 forint 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel kétszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek a gazdák.