Bemutatkoztak Magyarország ikonikus ízei (turizmus.com)

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a gasztronómiában meghatározó szereplők közötti egyetértés megszületését követően első ízben a Turizmus Summiton mutatkoztak be Magyarország ikonikus ízei. A fogásokat minden esetben egy-egy neves séf által elkészített módozat hitelesíti és egyúttal személyesíti meg a fogyasztó, a turista számára. A tíz étel közül kettő elkészítésére régiónkban tevékenykedő szakembert kért fel az MTÜ és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület.

Megállapodás született arról, hogy a magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiai élménykínálat célzott megismertetése és eredményes népszerűsítése redukált és következetes üzenetekkel, azaz ikonikus magyar ételek folyamatos és következetes bemutatásával és kommunikációval érhető el – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Ennek érdekében, többkörös egyeztetést követően egyetértési nyilatkozat született az MTÜ és a gasztronómiában meghatározó szereplők között.

Magyarország ikonikus ételei a következők: libamáj/kacsamáj hidegen készítve, körözött színes grillezett paprikasalátával, gulyás, halászlé, töltött káposzta, csirkepaprikás galuskával (alternatíva: harcsapaprikás csuszával), szarvasgerinc (elkészítési javaslat: erdei gombákkal/vadasan), tojásos nokedli salátával, somlói és dobostorta.

Az október 28-án megrendezésre került Turizmus Summit menüsora már ezeket a kiemelt ételkülönlegességeket tartalmazta, az alábbiakban szerepeltetett séfek reprezentálásában – tájékoztatott az MTÜ.

Étel Séf

Borpárosítás

Kacsamáj, meggy, briós Szulló Szabina Bodrog Borműhely (Tokaj) – Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2013
Körözött, háromszínű-faszénen grillezett paprikasaláta Dudás Szabolcs Jásdi Pince (Csopak) – Lőczedombi Olaszrizling, 2017
Gulyás Széll Tamás St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet (Eger) – Hangács Egri Bikavér Grand Superior, 2017
Halászlé Jahni László Heimann Családi Birtok (Szekszárd) – Kadarka, 2018
Töltött káposzta Barna Ádám Balassa István (Tokaj) – Betsek Furmint, 2016
Csirkepaprikás, galuska Sárközi Ákos Weninger Pincészet (Sopron) – Steiner Kékfrankos, 2015
Szarvasgerinc, erdei gombákkal Pesti István Heumann Pincészet (Villány) – Trinitás Villányi Franc, 2015
Tojásos nokedli, saláta Veres István Somlói Apátsági Pincészet (Somló) – Juhfark, 2017
Somlói Kolonics Zoltán Szepsy Pincészet (Tokaj) – Szamorodni, 2013
Dobostorta Mihályi László Béres Szőlőbirtok (Tokaj) – Tokaji Aszú 5 puttonyos, 2011