Belefulladt a Balatonba egy fiatal külföldi férfi (telex.hu/hirbalaton.hu)

Vasárnap SUP-ot bérlő fiatal külföldi férfi fulladt a Balatonba, akinek testét szonárral találták meg a vízimentők. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke közösségi oldalán megosztotta a szonáros felvételeket figyelmeztetésül, hiszen a fiatalemberen nem volt mentőmellény. “..Egy mentőmellény ér annyit, hogy életben maradj” – fűzte hozzá a felvételekhez.

.

A fiatal külföldi férfi pár napra érkezett a Balaton déli partjára, itt bérelt egy SUP-ot a strandon. Mint később kiderült, vélhetően nem tudott jól úszni, helyismerete se volt, de nem vett fel mentőmellényt – mondta a Telexnek a vízimentő.

A közelben strandolók csak annyit láttak, hogy előbb hason fekve hajtotta magát a SUP-on, aztán egyszer csak eltűnt a deszkáról a mélyebb vízben. Már nem tudták megmenteni a vízimentők, csak a holttestet találták meg a Balaton mélyén vasárnap.

„Elkerülhető lett volna a tragédia, ha felveszi a mentőmellényt” – hangsúlyozta Bagyó Sándor. Hozzátette, nem ez az első ilyen haláleset. Pár hete a Balaton egy másik részénél kajakozott be egy férfi mentőmellény nélkül az esti órákban. Felborult a kajakja, és nem tudott kiúszni, neki is csak a holttestét találták meg a vízimentők.

Azt lenne fontos Bagyó szerint megérteni, hogy a mentőmellény egyáltalán nem ciki, hanem sokkal inkább vagány. Azok is felveszik, akik egyébként magabiztosan tudnak úszni, például a vízimentők, profi vitorlázók se szállnak anélkül vízre. A vízimentő arról beszélt a Telexnek, hogy szerinte ugyanolyan szemléletformáló kampányra lenne szükség, mint ahogy az autókban is kötelező biztonsági övet használni.