Bejelentették az idei Rozé Rizling Jazz Napok fellépőit (vehir.hu)

Augusztus 13. és 22. között rendezik meg a VeszprémFest hagyományos kísérőrendezvényét, a Rozé Rizling Jazz Napokat. Kiderült, kiket láthatunk a színpadon és mely borászok termékeit kóstolhatjuk meg. A részleteket péntek délután jelentették be egy az Oliva étterem udvarán rendezett sajtótájékoztatón – írja a vehir.hu.

A hagyományokhoz hűen a tíznapos fesztiválon ezúttal is naponta három – összesen tehát harminc – koncertet láthatnak az érdeklődők, miközben harminc borászat portékájából válogathatnak – ahogy Zsandár Tamás fesztiválmenedzser felhívta arra a figyelmet, átlagosan száz-százhúsz–féle bor szerepel a kínálatban. A borok mellett a buborékos műfajok szerelmesei is megtalálják számításaikat: a Törley pezsgőház és a Pannonhalmi Apátság sörfőzdéje is jelen lesz az Óváros téren. A gasztronómiai igények kielégítéséről az Oliva mellett a Serpenyős Ház és a Vitéz Kürtős gondoskodik.

–  Amikor a covid tavaly mindent elsöpört, a Rozé Rizling Jazz Napok volt az egyik olyan kis fesztivál, ami állva tudott maradni – fogalmazott Mészáros Zoltán, a VeszprémFest fesztiváligazgatója. Mint mondta, ennek sok oka van: a 40-50 milliós költségvetés még ebben a viharvert időszakban is menedzselhető volt – ezért a stábnak és az egyre bővülő támogatói körnek kell köszönetet mondani.

Mészáros felelevenítette, hogy tizenegy évvel ezelőtt azért indították el a programsorozatot, mert szerettek volna ingyenes koncerteket is szervezni, hiszen vannak, akiket eltántorít a VeszprémFest árkategóriája. Az elmúlt több mint tíz év során kiderült, hogy ez a koncepció nemcsak a helyieket nyerte meg, de sokan érkeznek távolabbról is kifejezetten a Rozé Rizling Jazz Napok miatt Veszprémbe. A szervezők célja mindig az volt, hogy a kultúra és a gasztronómia terén is minőségi kínálatot tudjanak prezentálni. Lehetőséget akartak biztosítani a helybeli kezdő és amatőr zenészeknek, akik aztán akkor is a program részei maradnak, amikor már nem lehet kezdőnek nevezni őket.

A sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester a tizenegyes szám misztikumáról beszélt. Mint mondta, tizenegy év hosszú idő, az, hogy a fesztivál ilyen sokáig része volt a veszprémi nyárnak, azt jelzi, hogy hosszú távon is életképes lesz. Mint mondta, abban bízik, hogy jövőre már kevésbé kötött körülmények között gyűlhetünk majd össze, és nem kell már a járvány következményeitől tartanunk.

Az idén azonban még érvényben vannak a járványügyi szabályok, így a rendezvénytérre csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. 

Ami pedig a hosszabb távú jövőt illeti, Mészáros Zoltán már előrevetítette, hogy 2023-ban, amikor Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, tovább bővítenék, nemzetközivé tennék a borkínálatot, akár a testvérvárosainknak is lehetőséget adva a nedűik bemutatására.