Beindul a kulturális élet Veszprémben és a Balatonon (Magyar Hírlap)

Filmmel, könnyű és klasszikus zenével, kortárs tánccal és irodalommal készül a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt az idei nyárra. Az idei turisztikai szezonra számtalan eseményt terveztek, ezzel is megkezdve a felkészülést 2023-ra. Sajnos az élet közbeszólt, de köszönhetően a térség aktív programszervezőinek a régió és a város EKF-es eseményei nagyrészt megvalósulhatnak.

„Olyan helyi eseményszervezőkkel kezdtük meg a közös munkát, akik magukénak érzik az Európa Kulturális Fővárosa program értékeit, így azonos célért dolgozhatunk velük. Számunka az a legfontosabb, hogy Veszprém és a Balaton az ország és Európa új kreatív és kulturális régiójává váljon. A saját szervezésű eseményeink is minden esetben az EKF program céljait hivatottak szolgálni. Az első ilyen nagyszabású rendezvényünk, ami már a Balatont is érinti, a Filmpiknik, amivel szeretnénk újra meghonosítani a régióban a filmet, mint művészeti ágat”

– mondta el Dr. Navracsics Tibor, az EKF program kormánybiztosa.

A  Veszprém-Balaton Filmpiknikre több ezer embert várnak a szervezők. A hangulatos szabadtéri és városi helyszínekkel szeretnének kellőképpen izgalmas közeget teremteni annak érdekében, hogy a magyar filmek és a közönség a járvány után újra egymásra találhasson, éppen ezért a vetítések ingyenesek lesznek. Az ország legújabb filmes eseményén szeptember 3. és 5. között a Magyar Mozgókép Szemle díjazottjait nézhetjük majd meg, de részt vehetünk közönségtalálkozókon is az alkotókkal és szereplőkkel – idézi a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közleményét a Magyar Hírlap.

A Veszprémi Utcazene Fesztivált, a megszokott júliusi időpont helyett augusztus 26. és 29 között szervezik majd meg. Az Utcazene minden évben a veszprémi nyár egyik csúcspontja, ahol tömegek árasztják el az utcákat, hogy megnézzék a világ minden tájáról idecsábított zenészeket. A fesztivál fő koncepciója ugyanis az, hogy világsztárok tehetségével és zenei tudásával megáldott utcai produkciókat mutat be különösebb stílusbéli megkötések nélkül, így gyakorlatilag garantált, hogy a vendégek új kedvencekkel távoznak majd a városból. A nemzetközi utcazene sztárok esti fellépéseit a délutáni műsorsávban a magyar tehetségek versenye előzi meg, hiszen a fesztivál egyben tehetségkutató is. Sok sikeres zenekar (Punnany Massif, Mary Popkids, Szabó Balázs Bandája, Fran Palermo) kapta meg az első löketet az Utcazenén.

A Rozé, Rizling és Jazz Napokat idén 10. alkalommal, szintén új időpontban rendezik meg augusztus 16. és 23. között a veszprémi Óváros téren. Az eredetileg az idén sajnos elmaradó VeszprémFest kísérőrendezvényeként induló eseményen a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, a hazai jazz élet és a jazzel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók.

A Kőfesztet tavaly még csak Kővágóörsön szervezték meg, de 2020-tól hat másik Káli-medencebéli falu is csatlakozott. A falvakon átívelő programok tematikában és időrendben is egymásra épülnek majd az augusztus 27. és 29. között látogatható fesztiválon. Az összművészeti eseményen a folklór a főszereplő, de az érdeklődők bőven találnak, könnyűzenei, színházi és irodalmi programokat is.

A Zene Világnapján, október 1-én Veszprém zenei együtteseinek közös hangversenye idén 14. alkalommal kerül megrendezésre a Lovassy László Gimnáziumban, Veszprém Város Vegyeskara és Rózsa Mária alapítvány szervezésében.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió kulturális kínálata tradicionálisan gazdag, így az Európa Kulturális Fővárosa program szervezőinek sok más eseménnyel is lehetősége nyílik a közös munkára. A nyár végén és ősszel együttműködnek majd az Auer Lipót Nemzetközi Zenei Fesztivállal, a TÁNC Fesztiváljával, a Salvatore Quasimodo Költőfesztivállal és a Music Hungary Konferenciával is.

Elkészült az EKF új weboldala, amit a veszprembalaton2023.hu címen érhetnek el az érdeklődők, ahol a program fejlesztéseiről, eseményeiről, civil és önkéntes aktivitásairól tájékozódhatnak.