Befejeződött a horgászhelyek rekonstrukciója a Kis-Balatonnál

Összesen 60 darab frissen felújított horgászhely várja mostantól a horgászokat a Kis-Balatonnál. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Kányavári-szigeten és Zalavárnál nyitott ki újra, a többségében a nádas által már bezárt horgászhelyeket – olvasható a társaság közleményében.

Az állások környéke is megszépült: információs táblák és tájba illő fa szemétgyűjtők – összesen 25 db – kerültek kihelyezésre ott, ahol erre engedélyt kapott a vízkezelő. A horgászállásokat már korábban birtokba vehették a horgászok, a hivatalos átadót pénteken tartották a Kis-Balatonnál.

A beruházás a vízi növényzet előretörése miatt vált szükségessé, az utóbbi évtizedben ugyanis a korábban horgászható partszakaszok aránya kevesebb, mint felére esett vissza.

A tervezést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereivel folytatott egyeztetés előzte meg, majd ezt követően tavaly júniusban kezdődött a munka a Zalavár-Zalaszabar közötti út déli oldalán található horgászhelyek kotrásával. A nádas víz alatti és víz feletti részeinek eltávolításával sikerült kiszélesíteni az egykori horgászállásokat. Novemberben került sorra a Kányavári-sziget.

A projekt részeként a talapzatokon is alakítások történtek ott, ahol a terepviszonyok ezt megkívánták. Földmunkával, terméskő és murvaborítással oldották meg a partvédelmet és tették időtállóvá, kényelmesebbé a horgászhelyeket.

A közel 16 millió forintos beruházáshoz a forrást teljes egészében az Agrárminisztérium biztosította az állami halgazdálkodási feladatok támogatását célzó alapból, melynek eredményeként jelenleg már közel 100 db horgászhely várja a horgászokat a Kis-Balatonnál.